37 nya hyresrätter byggs i Malmköping

Två nya flerfamiljshus byggs just nu i centrala Malmköping och så snart som i december hoppas man på inflytt i de 37 nya bostäderna. Med det kommer också en ny fastighetsförvaltare till kommunen – Mälarum Fastigheter som är hemmahörande i Åkers styckebruk.

19 juli 2019 06:04

Det kan tyckas att arbetet på Trädgårdsgatan 11 har gått snabbt från det att första spadtaget togs den första juni – men i september kommer det verkligen gå undan när de två husen anländer från fabrik och sänks ned på plats med hjälp av kranar.

– Om grannarna åker på semester en vecka kommer de få en chock när de kommer hem, säger Pär Johansson.

Han är projektutvecklingschef på företaget Paradox Properties som är projektets byggentreprenör och också nya i kommunen. Företaget är hemmahörande i Stockholm men har nyligen byggt i Kiruna och har projekt på gång i Morgongåva, Strängnäs och Nora.

Anledningen till att uppförandet av husen kommer att gå så snabbt när det väl är dags är att företaget bygger sina hus i moduler i en fabrik i Lettland. De kommer färdiga med så väl kakel och klinker som VVS och el.

– Det kommer se ut som ett jättestort legobygge eller som att spela “Minecraft”, säger han om själva monteringen.

Han upplever att folk ibland rynkar på näsan när de hör om modulbygge och stora fabriker utomlands men säger att den främsta anledningen till att arbeta så är att säkra kvalitén och effektiviteten.

– Det kommer inte att synas att det är byggt av moduler, det blir inte som containrar som staplats på varandra, försäkrar Thomas Blades, styrelseordförande på Mälarum.

Han tror att det finns en stor efterfrågan av hyresrätter i Malmköping och hoppas kunna bidra till att utveckla orten.

Bostadsprojektet heter Flordal, vilket också var namnet på den handelsträdgård som drevs på platsen mellan 1932 och 1989 av Erik och Eva Widén. Med hjälp av landskapsarkitekter ska man låta blomsterprakt och grönska löpa som ett tema vid fastigheten, som ska rymma 37 bostäder mellan 26 och 69,5 kvadratmeter stora.

– Vi ska verkligen återknyta till arvet från handelsträdgården, säger Pär Johansson.

Fasaden blir dessutom rödvit för att knyta an till den intilliggande hembygdsgården.

På grund av den tidigare handelsträdgården var det vissa förhöjda värden i marken och man har nu sanerat tomten. Nu pågår arbetet med att stärka upp den intilliggande slänten så att den inte riskerar att rasa. Samtidigt byggs husen för fullt.

– Att bygga i fabrik är också bra för lokalmiljön, det förkortar tiden då det är bullrigt och stökigt på plats, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!