Arne Jonsson (C) tänker lämna gruppledaruppdraget i förtid

"Jag kommer att kliva av som gruppledare", säger Centerpartiets gruppledare i Eskilstuna, Arne Jonsson.

Efter valet 2018 blev Arne Jonsson Centerpartiets första kommunalråd i Eskilstuna. – Det var oerhört hedrande, säger han.

Efter valet 2018 blev Arne Jonsson Centerpartiets första kommunalråd i Eskilstuna. – Det var oerhört hedrande, säger han.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2019-08-02 06:14

Han möter upp i solgasset på gårdsbacken i Idö, Jäders socken. 1800-talsgården som ägs av Arne Jonsson har gått i släkten på fädernet sedan Arnes farfar brukade marken. Nu brukas Idös 120 hektar åkermark av Arne Jonssons brorson.

Närmaste granne är gården Strand med en 18-hålsbana för golf. Perfekt motionskomplement för en naturintresserad person som gärna ror, cyklar och åker rullskidor, kan man tycka.

– Nej, nej, jag är inte ett dugg intresserad av golf. Argumentet att jag borde spela golf för att jag har en golfbana alldeles intill biter inte alls. Det är ju ingen avkoppling att stå och slå golfbollar vid Strand och se att ens takpannor ligger snett. Jag behöver primitivare former av motion där man blir svettig och trött fortare, säger han.

Arne Jonsson fyllde 73 i somras och är äldst av gruppledarna i Eskilstuna. Hans majoritetskamrater Jari Puustinen (M) är 50 och Jimmy Jansson (S) 41.

Du skulle kunna vara farsa till dem. Har du papparollen när ni träffas?

– Nej, de representerar större partier än jag gör. Man kan väl säga att vi kompletterar varandra. Jag upplever att jag blir respektfullt bemött.

2013 valdes Arne Jonsson till gruppledare efter Maria Mauritzon. Nu börjar dock uppdraget lida mot sitt slut.

­– Jag kommer att kliva av som gruppledare före nästa valrörelse. Man måste se vad som är bäst för partiet. Det är ett väldigt enkelt beslut för det är många duktiga människor som söker sig till vårt parti. Det blir förändringar men när låter vi vara osagt än så länge.

En av Centerpartiets främsta hjärtefrågor är att värna landsbygden. Under hösten väntas flera skarpa förslag.

– Om det inte finns proportionalitet mellan stad och land så urholkar man landsbygden och den blir allt mer obetydlig. Vi kommer att propagera för fler f-9 skolor på fler ställen, exempelvis i Kjula och Alberga. Där är det kö i dag och folk skjutsar ut sina barn från stan. Det har varit och är fortfarande mycket fokus på centralorten även om man börjar se kvaliteterna i samhällen som Kjula, Ärla, Hällberga, Alberga, Sundbyholm och Kvicksund.

Han säger att principen för kommunens fysiska planering borde vara att fråga Eskilstunaborna var de vill bo.

­– Det har vi egentligen aldrig frågat. Jag är övertygad om att många väldigt gärna vill bo på landsbygden eller i ett mindre samhälle.

Som offentlig person anser sig Arne Jonsson ha klarat sig skapligt från hat och hot. Han oroas dock över utvecklingen.

– Klimatet, framför allt i sociala medier, är skrämmande. Innan jag går och lägger mig på kvällen så går jag aldrig in i någon sån där facebookdialog, för då sover jag dåligt på natten. Man blir så jävla uppjagad över stollar. En del är så tragiska att jag inte ens vill bemöta det de skriver.

Måste du som politiker finnas på Facebook?

– Frågan är berättigad. Ska man finnas på Facebook och behöva finna sig i vad skit som helst? Jag försöker själv använda det mer som en slags trivselkanal. Ska jag tycka något så skriver jag hellre en insändare än lägger ut det på Facebook. Det tar lite längre tid men precis som med hyggliga viner tjänar man ofta på att vänta. Risken att man skriver i affekt blir mindre.

Tror du att Eskilstunaborna får svårare att rösta när det bildas majoriteter som den mellan C, M och S?

– Vi var tydliga under valrörelsen och vi har inte stått i samma tält. Jag tror också att det är bra för Eskilstuna. Baksidan är att det blir en väldigt konstig opposition. Det måste ändå lända SD till heder att de faktiskt driver oppositionspolitik och att de i allmänhet är någorlunda pålästa. Kim (Fredriksson, gruppledare för SD i Eskilstuna) har växt i sin roll men jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan ha de åsikterna man ska ha som Sverigedemokrat.

Hur menar du?

– Jag tänker på människosyn, familjerätt, hbtq-frågor. Om man inte kan tänka sig ett mångkulturellt samhälle i en globaliserad värld, då kanske man har svårt att i förlängningen tänka sig en demokrati också. Ifrågasätter man att mångkulturen innefattar att man får ha vilken religion och hudfärg du vill, tänka och tycka fritt och att rättstaten utgår från individen så ifrågasätter man även förutsättningarna för demokratin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om