Han kan putsa sig till en mästarskapstitel

Tobias Bjöörn kan bli svensk mästare – i skoputsning. På lördag har han 20 minuter på sig att få en oxfordsko att skina.

På 20 minuter ska Tobias Björn få ett par fabriksnya skor att skina, med hjälp av skokräm, vatten, trasa och borste. Han tävlar om titeln svensk mästare i skoputsning.

På 20 minuter ska Tobias Björn få ett par fabriksnya skor att skina, med hjälp av skokräm, vatten, trasa och borste. Han tävlar om titeln svensk mästare i skoputsning.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2019-09-24 17:58

Intresset för att ta hand om sina skor väcktes 2011, när Tobias Bjöörn investerade i ett par kvalitetsskor.

– Jag hade ett par sex–sju år gamla skor på kontoret för ett tag sen och en kollega frågade om jag hade köpt nya. Tar man hand om välgjorda skor så håller de väldigt länge.

Den 28 september ska Tobias Bjöörn tävla mot två andra finalister, när SM i skoputsning avgörs i Stockholm på Shoegazings stora mässa för klassiska herrskor.

– Alla får en fabriksny sko i en kartong, och har 20 minuter på sig att putsa upp den. Det är en Loake Aldwych, en klassisk oxfordsko, som ska putsas. Som tillbehör har vi skokräm, vatten, bomullstrasa och borste, berättar Mariefredsbon.

Finalisterna har valts ut utifrån fotografier de skickat in. Tobias Bjöörns bidrag var ett par rödbruna skor av märket Wildsmith. De är så blanka att det, bokstavligen, går att spegla sig i dem.

– En ny sko kanske ser blank och fin ut i sin kartong, men det är inte i närheten av en sån här puts. Det ser ju nästan ut som en glashinna över skon och det går inte att få till på 20 minuter, säger han.

Hans Wildsmiths är väl använda, väl omhändertagna – och inför fotograferingen polerade i sammanlagt 90 minuter. Glansen är dock endast den estetiska delen i skovården, understryker Tobias Bjöörn.

– Framför allt ska man putsa sina skor för att vårda och ge näring åt skinnet, så att det håller sig mjukt. Med skokräm kan man också återpigmentera och dölja märken och repor. Putsen ger också ett skydd mot smuts och väta.

Den som ändå vill få till en riktigt blank yta på sina skor bör använda skovax, berättar Tobias Bjöörn.

– Jag brukar vira en bomullstrasa runt pekfingret. Så varvar jag med lite vax och någon droppe vatten, och gör små cirkulerande rörelser. Det tar tid, framför allt om det är en ny sko.

Att aldrig använda samma skor två dagar i rad är en självklar regel för Tobias Bjöörn, och han rekommenderar skoblock när skorna vilar.

– Det slätar ut skorna, så att de håller formen och inte får så många veck. Blocken bör vara av cederträ, det suger upp fukt och är antibakteriellt, upplyser han.

Tobias Bjöörn är noggrann med sina egna skor, men blir inte irriterad om han ser ovårdade exemplar på andras fötter.

– Folk får göra som de vill. Men det är klart, när man blivit intresserad så lägger man märke till att en del skor aldrig har varit i närheten av skokräm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!