Den första turen går tidigt på morgonen från Kullbergska. Med den åker dagpersonalen, som börjar 06.45, till Mälarsjukhuset. När bussen vänder hem tar den med sig nattpersonalen.
Vid lunchtid går nästa buss med kvällsgänget till Eskilstuna. Den går tillbaka vid 15.15 och tar med personalen som jobbat dag. Den tredje turen går till Eskilstuna vid 20-tiden på kvällen. Den har med sig nattgänget och tar med kvällspersonalen hem.
Lena Nilsson är vårdenhetschef på operation, uppvakningsavdelning och sterilcentralen på Kullbergska sjukhuset. Här är operation och uppvaket numera helt stängt.
– Jag har 33 medarbetare som flyttat från Kullbergska. Till att börja med ordnade vi med hyrbilar åt alla. Det var ett riktigt pusslande, vilka som skulle åka med vilken bil och vilka som skulle köra. Så det var fantastiskt bra att vi fick till en buss istället, säger hon.
Hon tycker också att det känna bra att personalen inte behöver sätta sig bakom ratten efter ett arbetspass.
Personalen på operation och uppvaket flyttades till Mälarsjukhuset i ett tidigt skede.
– Allt eftersom det här eskalerat har behovet av personal ökat på Mälarsjukhuset. All personal inom regionen, som har anestesti eller iva-kompetens, men som jobbar i andra verksamheter, har också blivit dragna till Mälarsjukhuset.
Personalen kommer bland annat från SSIH-teamet (specialiserad sjukvård i hemmet), barn- och vårdplatseneheten och ambulansen.
Sedan långfredagen är även den medicinska akutvårdsavdelningen (mava) på akuten på Kullbergska tillfälligt stängd på grund av corona. Mava har i vanliga fall fyra platser. Här vårdas bland annat patienter som behöver stabiliseras innan de skickas vidare till andra sjukhus.
– Det är nio personer där som har iva-kompetens som vi varit tvungna att flytta till Eskilstuna, säger Lena Nilsson.
Sammanlagt pendlar 45 personer till Mälarsjukhuset varje dygn. Och de gör det med blandade känslor.
– Många tycker att det är jobbigt, man har hamnat i en helt ny situation och det är svårt sjuka patienter, det ska man inte sticka under stol med. Men de är tappra och gör det bästa av situationen. Det är påfrestande för alla och man hamnar i helt nya roller mot vad man är van vid, men de gör ett fantastiskt jobb.
Finns det ytterligare personal att ta av från Kullbergska sjukhuset?
– Nej, inte som jag ser det. Jag tror att de med den kompetensen som vi söker är på Mälarsjukhuset, de som kan, säger Lena Nilsson.