Drygt 62 miljoner av sörmlänningarnas skattepengar läggs på kommunikation

I en tid när rykten blir sanningar på sociala medier, när falska nyheter planteras och trollfabriker med tveksamma agendor härjar fritt väljer även myndigheterna allt mer att styra informationen. Vi har granskat Sörmlands kommuner och myndigheter det visar sig att har fler än hundra anställda kommunikatörer.

Foto: Grafik: Rikard Söderström/TT

Övrigt2017-11-10 06:30

De nio sörmländska kommunerna, Regionförbundet, länsstyrelsen och landstinget satsar i år drygt 62 miljoner kronor på att med skattemedel avlöna yrkesgrupper som kommunikatörer och informatörer. 62 miljoner – och då är inte de kommun- och landstingsägda bolagens kommunikatörer och informatörer inräknade i summan.

De personer som ytterst ansvarar för kommunernas och myndigheternas kommunikationsavdelningar värderas ofta högt och vissa tituleras direktörer.

Eskilstunas kommunikationsdirektör tjänar 73 800 kronor i månaden, vilket är mer än kommunens högste politiker och drygt 10 000 kronor mer än vad kommunens räddningschef tjänar. Det är också mer än vad 90 procent av länets läkare har i lön.

Landstingets kommunikationsdirektör har en månadslön på 69 000.

I Nyköping tjänar kommunikationschefen nästan 70 000 och i Strängnäs drygt 60 000.

Bara de nio kommunerna sysselsätter tillsammans drygt 80 kommunikatörer till en kostnad av cirka 45 miljoner kronor.

Kostnaden har ökat stadigt sedan år 2000. I genomsnitt betalar en sörmländsk kommun i dag nästan sex gånger mer än den gjorde år 2000. Störst är ökningen i Flen och Nyköping där ökningarna överstiger 1 600 procentenheter. Även i ett kortare tidsperspektiv är ökningen tydlig. I Nyköping har kostnaderna för kommunikatörerna fördubblats sedan 2010 och i Oxelösund ökat med nästan 40 procentenheter sedan 2015.

Trosa är det stora undantaget. Där har man förvisso fördubblat bemanningen i år men ökningen är från en kommunikatör till två och en årlig totalkostnad på cirka 700 000 kronor.

[fakta nr="2"]

Flera kommunala förvaltningar håller sig med egna kommunikatörer, som är den enskilt största tjänstetiteln. Andra jobbar övergripande över hela myndigheten och yrkestitlarna är många.

Tittar man på landstingets uppställning så blir det tydligt att variationen är stor. Där finns förutom en kommunikationsdirektör även en enhetschef, en kommunikationschef, en kommunikationsassistent, nio kommunikatörer, två informatörer, en marknadskommunikatör, en marknadsförare, en redaktionssamordnare, fyra webbredaktörer och en pressansvarig. Totalt 23 tjänster till en årlig kostnad av 14,5 miljon kronor. Det summan är hälften så stor som landstingets investeringsram för hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning och forskning.

Eskilstuna kommun har störst kommunikationsavdelning i hela Sörmland, totalt 31 tjänster, varav 19 tituleras kommunikatörer.

I Eskilstuna arbetar fler med kommunikation och information än i Katrineholm, Strängnäs, Flen, Oxelösund, Gnesta, Vingåker och Trosa tillsammans. I Nyköping finns knappt hälften så många informatörer som i Eskilstuna.

I Eskilstuna satsar man, enligt kommunens årsplan, lika mycket på att avlöna kommunikatörerna som kultur- och fritidsnämnden lägger på nya investeringar i anläggningar och lokaler 2018.

De tio miljoner kronor som Nyköpings kommun lägger på kommunikation motsvarar den årliga totalkostnaden för 22 mellan- och högstadielärare. De pengar Katrineholms kommun satsar på kommunikation skulle räcka för att avlöna 11,5 förskolelärare.

I morgon berättar vi om de skillnader som finns mellan kommunerna i synen på kommunikatörer.

‒Det finns en poäng med att mina chefer, min linjeorganisation har en förmåga att själva kommunicera med massmedia och medborgare. Jag vill också tro att det gör deras jobb lite roligare och skapar engagemang. Jag ser en risk i att allt som ska kommuniceras och informera ska läggas i en liten kub där bara kommunikatörer och informatörer verkar, säger Trosas kommunchef Johan Sandlund:

Kommunikatörens yrkesnormer

Så här säger Sveriges kommunikatörer, som är en sammanslutning av många av landets kommunikatörer:

Kommunikation fyller en viktig funktion i varje företag, institution, organisation och förening. Kommunikationsfunktionen innebär att man förvaltar och utvecklar verksamhetens förtroendekapital. Arbetet för en kommunikatör består av analys, planering, genomförande och utvärdering av olika insatser. Kommunikatören kan arbeta med organisationens/företagets externa eller interna kommunikation, utveckling av webbplats eller annan slags marknadsföring.

Kommunikatören har att förhålla sig till yrkesnormer, som kortfattat består av följande:

1) Kommunikatören utövar professionell informations- och kommunikationsverksamhet. Utvecklar organisationens förtroendekapital, anseende. Verkar för att målgrupper och intressenter genom relevant information får en korrekt uppfattning om den verksamhet som kommunikatören företräder. Och att se till att omvärlden har relevant information och förståelse för organisationen samt att organisationen har relevant information om och förståelse för omvärlden.

2) Kommunikatören arbetar för att förverkliga arbetsgivarens mål.

3) Kommunikatören arbetar för att korrekt information, baserad på relevanta fakta, bedömningar och argument utformas och sprids inom organisationen. Informationen och kommunikationen ska förhålla sig till gällande lagar och regler.

4) Information som inte är offentlig ska inte delges andra parter.

5) Sträva efter att så mycket som möjligt av informationen är tillgänglig och förståelig.

6) En förutsättning för kommunikatörers verksamhet är det öppna samhället, präglat av yttrandefrihet och allas möjlighet att inom lagenliga ramar söka och använda information. Kommunikatörens professionalitet ökar öppenheten i samhället.

Källa: Nätverket Sveriges Kommunikatörer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om