Expertens tips: Så ger du HLR

Harald Lindén som är HLR-ansvarig i Landstinget Sörmland säger att det enda felet en kan göra är att itne göra något alls när någon drabbas av hjärtstopp. Här är hans bästa tips.

4 juli 2017 12:29

Varningssignaler: Om du eller någon i din närhet känner smärta i bröstet och strålningar ut i armen bör du larma 112.

Hur vet du att det handlar om ett hjärtstopp? Kontrollera om personen är vid medvetande genom att skaka och ropa på den. Kontrollera även andningen genom att titta på bröstkorgen och lyssna vid munnen.

Ingen respons? Larma 112 om du inte redan gjort det. Använd gärna högtalarfunktionen så att du kan påbörja HLR. Larmcentralen guidar dig om du är osäker.

Viktigt! Säg till larmcentralen direkt när du kommer fram att det handlar om ett hjärtstopp och på vilken adress ni befinner er, så att de kan larma ut ambulans och räddningstjänst.

Finns en hjärtstartare i närheten? Använd gärna den. Slå på maskinen och följ röstinstruktionerna. Den ger en stöt, om det behövs, var annan minut. Däremellan kan du utföra HLR.

De senaste HLR-riktlinjerna säger att 30 kompressioner, alltså tryck med handloven mittemellan bröstvårtorna, ska varvas med två inblåsningar i munnen. Om det handlar om en vuxen person.

Ett barn behöver nytt syre snabbt så börja då med fem inblåsningar. Om du ser något livstecken, gör ytterligare 20 inblåsningar under en minut. Fortsätt sedan med "vuxen-HLR", alltså 30 kompressioner och två inblåsningar.

Obs! Håll för personens näsa och vinkla huvudet uppåt vid inblåsningar. Blås så att bröstkorgen höjer sig. Det krävs inte mycket luft. Max en sekund per inblåsning.

Hur hårt ska jag trycka? Riktlinjerna säger ett djup på mellan fem och sex centimeter. Harald Lindén säger att det krävs övning för att veta men tipsar om att ta i mer än vad man tror.

Vad är ett bra kompressionstempo? Mellan 100 och 120 kompressioner per minut ungefär. Bee Gees "Stayin alive" och "Här kommer Pippi Långstrump" håller ungefär det tempot. Sjung dock inte högt, räkna i stället, så du håller koll och hör om du forcerar.

Brutna revben!? I 90 procent av fallen bryts revben på personen som får HLR. Du har alltså inte gjort fel om detta händer.

Man behöver aldrig vara orolig att man håller på för länge. Fortsätt tills ambulans, eller räddningstjänst, kommer. Byts av om ni är flera för det blir jobbigt.

[youtube id="AoKpbtv2Dew"]

Film av hjärtochlungräddning.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!