Höstens heta inredning: Jordfärger och lantligt

Lantligt, vitt och slitet med mycket jordfärger och i naturmaterial. En trend som håller över tid tycker inredningsbloggaren Linda "Knorkan" Haglund som alltid drömt om att öppna en inredningsbutik.

– Det är verkligen min höst i år, säger hon.

12 oktober 2017 14:57

25 februari 2012 förverkligade Linda sin dröm och startade Knorkan, en lantlig webbshop. Linda ville egentligen öppna en riktig butik och den drömmen lever fortfarande. Men det får hon vänta med ett tag för nu har hon fullt upp med annat i livet.

[fakta nr="2"]

Knorkan kan sägas ha gjort viral succé. Hennes instakonto följs av 20 000 personer. Den genomsyras av det lantliga slitna och ljusa. Linda gillar när tidens tand satt sina spår. Att sakerna omkring henne bär en berättelse.

Linda bor i sin ateljé, kan man säga. Alla bilder till instagramkontot och webben är tagna i den egna hemmiljön. Nyligen flyttade hon med sin familj till sitt barndomshem i Merlänna som nu renoveras. Som om inte det vore nog är hon samtidigt mammaledig med ettåriga Julia och i januari väntas en lillebror komma till världen.

Vi köpte huset av pappa i augusti.

– Så det är mycket nu, skrattar Knorkan, som hon kallas.

– Vi köpte huset av pappa i augusti, innan dess bodde vi bara 200 meter härifrån.

Linda är självlärd fotograf och har jobbat med det i sex år.

Webbshopens lager har hon hemma. När lilla Julia sover och under helger passar hon på att packa och skicka beställda varor till kunder.

Vilka varor är populärast?

– Plädar, filtar och inredningsprylar i trä. Jag försöker ha ett annorlunda sortiment som inte finns på Ikea. Det är annars ganska svårt att konkurrera med de stora inredningsbutikerna.

Vitt har varit inne länge nu och Knorkan ledsnar aldrig.

– Vitt försvinner aldrig som inredningsfärg. Jag har märkt att folk som gör om i sina hem till blått eller mörka toner återvänder till det vita när sommaren kommer.

Jag tror att den lantliga stilen alltid kommer att ligga som en basinredning.

Vissa trender kommer och går men det lantliga tror Linda har kommit för att stanna.

– Jag tror att den lantliga stilen alltid kommer att ligga som en basinredning.

Trender i höst enligt Knorkan: naturmaterial i textilier (till exempel skrynkligt linnetyg och kuddar i linne), Trädetaljer i form av skålar och skärbrädor. Mycket naturmaterial och jordnära toner på inredningen. Starkt lila eller knallblått lyser med sin frånvaro, i stället gäller vitt, beige, grått och brunt.

– Det är verkligen "min" höst, det som jag gillar.

Just nu råder renoveringskaos hemma hos Lindas familj så vi kan inte komma hem och fota. En del av bilderna till den här artikeln är därför tagna innan golv och väggar revs och bytte färg.

– Vi har bara ett rum som är klart, sovrummet.

Går det att vara mammaledig från en nätbutik?

– Nej, inte helt. Men jag har dragit ner lite på sortimentet.

Vilka fel gör folk i sina hem?

– Att de inte har en röd tråd i inredningen, de blandar olika stilar. Eller så samlar de på sig för mycket prylar.

Jag gillar inte öppna hatthyllor och skoställ.

Linda tipsar om att rensa, rensa, rensa.

– Skala av mer. Du får försöka bestämma dig för det du tycker om och prioritera bland sakerna.

– Jag gillar till exempel inte öppna hatthyllor och skoställ. Bättre då med en stor garderob att stänga inne allt för att slippa ett rörigt intryck. Man behöver faktiskt inte ha allt synligt.

Försök också hålla dig till några få färger i stället för att blanda flera.

Linda brukar sälja grejer som inte passar in, även om det kan handla om en jättefin skål som hon egentligen gillar. Men matchar den inte stilen får prylen lämna hemmet.

Linda har en brudkista från sin farmor som hon fyller med kära minnessaker som hon vill ha kvar. Och i köksskåpen finns mormors fina servis som är rolig att ta fram vid festliga tillfällen.

[fakta nr="1"]

Linda "Knorkan " Haglund

Ålder: 29 år.

Bor: Renoverar just nu sitt barndomshem i Merlänna (utanför Strängnäs). Sambo med Mattias och tillsammans har de dottern Julia, 1 år. 29 januari beräknas en ny bebis komma.

Gör: Mammaledig, driver annars webbshop och bloggar om inredning.

Instagram: knorkan. Hemsida: www.knorkan.se

Bästa inredningstipset: Blanda gammal och nytt.

Bästa prylen hemma: "Vår sänggavel som tidigare var en gammal kökssoffa. Ett Blocket-fynd jag gjort om, den känns personlig och annorlunda."

Namnet Knorkan? "Mamma och pappa tyckte att jag låg och knorrade när jag var nyfödd."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Redebo