"Linda", 14, är död

Flickan Linda, som tidningen vid flera tidigare tillfällen har berättat om och som av Aftonbladet har kallats "Flickan bakom pansarglas", är död. I helgen tog 14-åringen sitt liv.

‒Vi ska försöka se till att hon inte blir bortglömd, säger hennes pappa.

4 september 2017 21:29

Det var i oktober 2016 som vi första gången Aftonbladet kunde berätta på måndagseftermiddagen. 14-åringen dog under söndagen, en månad före sin 15-årsdag. Hon hade bett om att få bli inlagd på barn- och ungdomspsyk i Västerås på lördagen, men skrev ut sig själv efter en natt.

Senare under söndagen rymde hon en sista gång från sitt boende. Den här gången kom hon inte tillbaka.

‒Det var polisen som hittade henne. Nära boendet, vid ett träd. Vi fick reda på det när de ringde från sjukhuset, berättar Lindas pappa.

Han är ledsen när tidningen når honom under måndagskvällen, men också upprörd. Ledsen för att Linda är död, och upprörd över att det tilläts gå så långt.

‒De har inte lyssnat på vad vi har sagt. Det känns inte alls bra. Vi har kämpat så mycket för henne, men det har inte hänt någonting, säger han.

Under tisdagen ska familjen se ut en gravplats åt Linda och träffa begravningsbyrån. Sedan kommer Lindas närmaste anhöriga fortsätta sin kamp för att ge henne upprättelse.

Vi är väldigt tagna av det som har hänt, alla vi som har varit involverade på förvaltningen.

Lindas pappa berättar att man har riktat en stämning mot Eskilstuna kommun, och hoppas att den kan leda till ett skadestånd - pengar som i så fall ska användas till att bevara Lindas minne.

‒Vi vill starta en fond för barn med psykiska problem. Någonting som skulle kunna hjälpa andra. Vi ska försöka se till att hon inte blir bortglömd, säger han.

Chefen för socialförvaltningen i Eskilstuna, Mehmed Hasanbegovic, är skakad av det som nu inträffat.

‒Vi är väldigt tagna av det som har hänt, alla vi som har varit involverade på förvaltningen. Och vi är ganska många. Jag känner med familjen, säger han.

Han berättar att kommunen nu kommer att utreda Lindas fall, och det som kom att leda fram till hennes död. Både internt, men även i form av externa utredningar.

‒Vi kommer att göra både Lex Sarah-anmälning och Lex Maria-anmälning, genom sjukvården.

Angående familjens stämning är det enligt Hasanbegovic något som kommunens jurister har tittat på, och man anser i nuläget inte att det är aktuellt med skadestånd.

Fotnot: Namnet Linda är fingerat. I Aftonbladets reportage har flickan kallats Josefin. Inget av namnen är hennes egentliga.

Här kan du få hjälp om du eller någon i din närhet mår dåligt

Nationella hjälplinjen

Telefon: 020-22 00 60. Öppet alla dagar 13-22.

Jourhavande medmänniska

Telefon: 08-702 16 80. Öppet alla dagar 21-06.

BRIS, vuxentelefon

Telefon: 077-150 50 50. Öppet måndag-fredag 10-13.

BRIS, Barnens hjälptelefon

Telefon: 116 111. Du kan även chatta på www.bris.se eller mejla via sajten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa