Räddningstjänstens nya tunga uppdrag – lyfta en 83-årig sköldpadda

Här hissar räddningstjänsten upp aldabrasköldpaddan Tank på vågen. Matchvikt: 184 kilo.

‒Vi måste väga våra sköldpaddor en gång om året. Det gäller att passa på när man har starka armar att tillgå, säger Parken Zoos veterinär Anita Burkevica.

7 april 2017 16:41

Parken Zoos båda landlevande sköldpaddor Tank och Matheus är så tunga att det krävs flera par starka armar för att lyfta dem. Det var därför räddningstjänstens personal fick rycka in som lyftare när det var dags för årets vägning.

Tank väger 184 kilo och Matheus 182.

I vilt tillstånd lever djuren på Aldabraatollen i Seychellerna, där de tros kunna bli flera hundra år gamla. Men djurens långsamma rörelser har gjort dem till ett lätt byte för människor och hundar. Därför behöver arten också skyddas för sin överlevnad.

‒Matheus är 21 år gammal. Tank vet man inte säkert hur gammal han är men vi uppskattar hans ålder till 83 år, säger Anita Burkevica.

Man tror att de väldiga sköldpaddorna kan bli upp till 200 år gamla. Men eftersom människor inte lever lika länge själva är det ingen som vet säkert hur gamla de kan bli.

Personalen från räddningstjänsterna i Eskilstuna, Strängnäs och Västerås befann sig på en inspektion vid Parken Zoo i Eskilstuna när det var dags att väga sköldpaddorna inför årets säsong.

‒Om de någon gång ska göra en räddningsinsats här måste de ju veta var det är säkert att röra sig och hur man tar sig fram i anläggningen. Då får de också bekanta sig med djuren. Vi har också gjort kartor åt dem som visar hur man tar sig fram på bästa sätt bakom inhägnaderna, säger Anita Burkevica.

Parken Zoo har betydligt farligare invånare än sköldpaddor. Där finns såväl lejon som tigrar och flera andra rovdjur som kan bli farliga för den som av misstag kommer in i djurens hägn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!