Stora Tidö-stenen kan "återinvigas" redan i höst

Den tillfälliga flytten av runstenen gick bra. Redan i höst väntas den, i målad skepnad, återplaceras nära fyndplatsen.

18 april 2018 20:50

– Vill du låna högtryckstvätten och tvätta av den?

Erbjudandet kom från bröderna Johansson på Stora Tidö, på vars ägor stenen hittades, och riktade sig till Magnus Källström, runologen från Riksantikvarieämbetet.

Källström var på plats i Eskilstuna under hela onsdagen för att överse lyftet, tvätta, och vid ett senare tillfälle,även måla i texten på stenen.

Han avböjde dock högtrycktvättserbjudandet vänligt men bestämt, och förklarade att en mer skonsam rengöring var att föredra för den tusenåriga klenoden.

Flytten av stenen avlöpte helt utan problem. När stenen lyftes blev det uppenbart hur jättelik den faktiskt är. Den cirka 25-50 centimeter tjocka och 420 centimeter långa stenen är en av de allra största som hittats i Sörmland och Sverige.

– Det är verkligen skönt att den är uppe ur marken och att det gick så bra att flytta den. Det känns spännande och jag ser fram mot att undersöka den närmare, säger Magnus Källström.

Men är den verkligen tusen år gammal? frågade bröderna.

– Ja, absolut. Tänk att man lyckades hitta en så här så stor sten, med den här formen. Den är ett utmärkt ämne för en runsten och har säkert transporterats en bra bit, förmodligen på vintern när man kunde dra den på snön, säger Magnus Källström.

Parallellt med stenarbetet kommer fyndplatsen att genomgå en arkeologisk undersökning. Vid ett ännu inte bestämt datum i höst, innan cykelbanan är klar, kommer stenen att åter resas utmed vägen till Sundbyholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa