Ultima Thule-trummis satsar på kyrkopolitik

Till vardags säljer Ulf Hansen sydstatsflaggor och svenska patriotiska kläder. Han tycker att kopplingen vissa gör mellan Ultima Thule och nazism är besvärande. Han tar själv avstånd från rörelsen, men ser ingen anledning att som SD-politiker eller musiker tydligare markera det.

5 september 2017 20:05

Trummisen och företagaren Ulf Hansen är Sverigedemokraternas kandidat till både Nyköpings kyrkofullmäktige och till Strängnäs stift. Nästa höst tänker han dessutom kandidera för SD i Nyköpings kommunfullmäktige.

Kommer du att hinna sitta på alla stolar?

– Det hoppas jag. Familjen är alltid nummer ett för mig, sen kommer allt det andra.

Än har han inte hunnit gå SD:s kurs i var partiet står i kyrkofrågorna, men han ska ta den via nätet inom kort. I morgon är det utfrågning i kyrkan där Ulf Hansen ska berätta om både de egna planerna för sin kandidatur och partiets linje.

Vad betyder kyrkan för dig?

– En trygghet i både sorg och glädje. Den känns som en viktig del i samhället värd att bevara. Jag är döpt och konfirmerad och började spela musik i S:t Botvids kyrka i Oxelösund, där jag växte upp. Jag har också jobbat extra som kyrkogårdsarbetare.

Vilka frågor vill du driva?

– Vi ska tydligt vårda kulturarvet och den kristna identiteten. SD:s linje är att stå upp för utsatta kristna i Sverige och utomlands.

Kyrkan är ofta en mötesplats mellan olika kulturer, i språkkaféer, öppen förskola och annat. Hur ser du på det?

– Det är bra att kyrkan har en öppen syn. Vi ska hjälpa till när folk har det jobbigt. Många som kommer har det svårt, medan andra är lycksökare. Men man måste värna det kristna i första hand och försöka få över fler till den kristna tron, det diakonin har jobbat med tidigare. Det känns som att många inom kyrkan månar om en massa pluspoäng i PK-världen.

Hur menar du?

– Allt ska vara så politiskt korrekt, man är rädd att bli kallad något. Jag tror många präster har en åsikt, men vågar inte säga den. Bibeln måste vara viktigare för oss än Koranen.

Är det risk att Koranen tar över i svenska kyrkans verksamhet?

– Bjuder man in Koranen för mycket så... (paus). Vi måste gå tillbaka till kyrkans identitet, men samtidigt sträva framåt.

Ulf Hansen konstaterar att han vill läsa på mer om SD:s partilinje i kyrkofrågor innan han svarar utförligare.

Som trummis i Ultima Thule har han sporadiska spelningar. Han har spelat på Jimmie Åkessons kräftskiva och för turkiska och grekiska sällskap.

– Jag har både invandrare som vänner och vänner med extrema åsikter. Det är ett väldigt stort problem att Ultima Thule förknippas med nazism. Nazism och rasism hör inte hemma i ett modernt samhälle.

Bandet har en tradition av att locka till sig nazistsympatisörer, bland annat under flera konserter på Kuggnäs utanför Nyköping, där sångaren vid ett tillfälle röt åt den heilande publiken. Att deras nationalistiska låttexter lockar extremister vill inte Hansen ta ansvar för.

– Det får stå för dem. Jag tycker inte att vi behöver göra det tydligare. Det är en jätteskillnad mellan att vara Sverigevän och nazist.

Du har tidigare sagt att du kan tänka dig att sälja till Goebbels* om du bara kan tjäna pengar på det.

– Ja, jag frågar ju inte innan folk handlar eller går på konsert vilken åsikt de har, om det är Lenin eller Goebbels.

Bör man som kyrkopolitiker ha tydligare etisk och moralisk kompass än andra?

– Ja, det tycker jag.

Fotnot: Goebbels var Tysklands propagandaminister under andra världskriget. Han iscensatte Kristallnatten som anses ha startat Förintelsen. När kriget var över begick han och hustrun självmord efter att ha gett sina sex barn en dödlig giftdos.

Ulf Hansen

Bor: I Rosenkälla, Nyköping.

Ålder: 53.

Familj: Hustru och två utflugna barn.

Jobbar med: Driver företaget No shame, e-handel med patriotiska kläder och prylar.

Intressen: Musik och historia. Just nu romarriket.

Aktuell: Som SD:s kandidat i kyrkovalet i Nyköping och Strängnäs stift. Trummis i Ultima Thule och i rockabillybandet Hot Rod Frankie.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa