Eskilstunas sköna revansch innebar SM-guld

Efter två silver är Eskilstuna HIF tillbaka på SM-tronen i rullstolsinnebandy. Guldet säkrades på söndagen – med stående ovation från hemmapubliken i Sporthallen.– Nyckeln var att vi aldrig slappnade av, säger lagkaptenen och tvåmålsskytten Peter Nilsson efter 4–2 mot Nacka.

17 januari 2016 19:23

Mästerskapet, som normalt brukar ingå i SM-veckan men i år var utbrutet, kunde knappast ha börjat sämre då Eskilstuna föll med 3–4 i fredags mot Nacka.

Nyckeln blev att laget repade mod snabbt och slog regerande mästarlaget Göteborg med 3–1 på lördagen.

– Väldigt bra försvar, framför allt. Plus att vi fick hål på Billy (Lund Jensen), han är väldigt duktig i Göteborgs mål, säger EHIF-coachen Carina Andersson.

Nämnda tre lag stod i särklass och då de slog varandra avgjorde inbördes målskillnad. Eskilstuna hade +1, Nacka noll och Göteborg -1. Det gav hemmalaget chans till revansch i söndagens final – och den chansen tog man.

Vindsnabbe Robin Meng visade vägen med 1–0 i femte minuten, Peter Nilsson spädde på innan Viktor Johansson reducerade, allt i första perioden.

Den andra blev mållös men i tredje susade Meng åter ifrån motståndarna och satte 3–1. Nacka fick straff minuten senare och Mattias Larsson fintade bort Kalle Toft och satte 3–2.

Men Eskilstuna, och kapten Nilsson, fick sista ordet när han satte 4–2 strax efter att han och Meng haft var sitt ribbskott.

– Vi lärde oss av första mötet att vi inte får slappna av utan måste köra på även om vi leder, säger Robin Meng.

– Även om segern mot Göteborg var härlig så var det här skönare, att få ta guld inför sin hemmapublik, myser Peter Nilsson sedan han lyft pokalen.

Mengs teknik och fart imponerade och han fick välförtjänt priset som matchens lirare.

– Det är väl en kombination av teknik och styrka. Jag har alltid gillat att åka fort och försöker så klart dra fördel av det i matcherna.

Nöjd och stolt var förstås även Carina Andersson.

– Nyckeln var att vi hela tiden spelade runt bollen och att vi gick upp högre i försvaret så att Nacka inte fick skottläge. Där är de farliga.

Nästa år är troligen rullstolsinnebandyn åter med i SM-veckan, oavsett det är det ett hungrigt mästargäng som vill ha mer. Så hungrigt att EHIF inte ens behövde göra något byte i finalen.

– Vi är unga, vi orkar, säger Peter Nilsson och ler brett.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa