Suverän insats av Öberg

Algot Öberg har haft ett härligt veckoslut. Eskilstunaföraren tog en överlägsen klassvinst och blev fyra totalt i Östersunds SM-deltävling.

29 februari 2016 09:21

Öberg, Eskilstuna MK, med Niklas Johansson från Ryds MK tog hem den otrimmade klassen för fyrhjulsdrivna bilar.

Mycket dramatik och lite problem med att få till det rätta tempot på fredagskvällen skapade uppförsbacke till lördagens sträckor. Men Algot böjde ner huvudet och bestämde sig för att ta igen försprånget som resten fick när han avstod SM-premiären för några veckor sedan. Subaru Imprezan gick som den aldrig gjort förr och en fjärdeplats totalt är mycket starkt.

Segermarginalen blev en minut och elva sekunder.

Segraren från förra SM-tävlingen, Joachim Carlström, ställde sin bil på tvären så vägen blev blockerad på näst sista sträckan och hindrade resten av fältet. Därmed fick alla ekipage i klassen en konstruerad tid.

Förutom maxpoängen i tävlingen plockade Algot hem bonusen på Powerstage där tre extra pinnar kan räknas hem.

– Det har varit ett kanonarrangemang med massor med folk ute och jättefina vägar, vi kan inte vara annat än jättenöjda, säger Algot.

Hans pappa Per var stolt och menade att Algots bil inte är lika stark som konkurrenternas. Att dessutom åka med en standardväxellåda som Algots Subaru har gör hans insats ännu skarpare.

Den andra klassegraren från Eskilstuna tog Andreas Johansson som lotsade Mattias Adielsson. Duon fick därmed den optimala uppladdningen för Englandsäventyret nästa helg.

I den trimmade juniorklassen inledde Pelle Wilén och Martin Holmdahl så starkt och snabbt att det var sensationellt kört av Wilén. Han slog alla trimmade tvåhjulsdrivna bilar med halvminuten och öppnade lika starkt på lördagen. Men när det gick som fortast på sträcka fyra tappade Strängnäsekipaget greppet och Toyota Corollan flög ut i en snödriva och många långa minuters snöskottning gjorde att Pelle tappade massor av placeringar. Men Pelles sträcktider efter det visade hans klass och att slå sina konkurrenter på sista legendariska Husås-Andviken-sträckan med 44 sekunder är inget annat än utklassning. En femteplats blev det trots allt.

I den trimmade tvåhjulsdrivna klassen slutade Eskilstuna MK:s Robert Eriksson nia. Bättre gick det för Stefan Hanhela som med Stefan Packalen i sin VW Golf lyckades bärga hem femteplatsen. Men det blev dramatik innan start för Hanhela.

– På torsdagen testade vi och när bilen kördes ombord på kärran så rasade kopplingen, men med en reparation som drog ut på tiden lyckades vi fixa till det och starta tävlingen. Hade det hänt i besiktningen hade det bara vara att kasta in handduken direkt, säger en trots allt nöjd Hanhela.

Tävlingen fick ett stort manfall då många åkte av i det vinterprydda landskapet. PG Andersson, Årjäng, vann tre minuter före legendaren Mats Jonsson från Forshaga.

Det ingick även en klassisk del där SMK Södermanlands Sven-Olof Jägerstedt med Stefan Ekberg i högerstolen segrade.

– Vi är glada och nöjda, men när vi kom så fick vi väldiga spår att åka i så visst tog man det försiktigt på sina ställen, säger Sven-Olof.

Pierre Skytt

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!