4 000 åskådare kom till Slottssprinten – Eskilstunabo kammade hem segern

33 meter. Det är nya rekordet i Slottssprintens längdhoppstävling. Eskilstunas Johan Rudengren satsade allt i första hoppet och slog rallycrosstjärnan Kevin Eriksson med tre meter. Och landskampen Sverige–Finland i parallellslalom slutade 2–1, efter att Hans Tolbäcken slagit Marko "Markoolio" Lehtosalo i skiljeheatet.

15 juli 2016 22:00

Det är ett välgörenhetsjippo där hela behållningen går till Barncancerfonden och dagen började tidigt när sjuka barn fick möjligheten att få åka med i en rallybil. Kvällen fortsatte med längdhopp – och årets nyhet – parallellslalom inför uppskattningsvis 4 000 åskådare på vägen bakom Ericsbergs slott utanför Katrineholm. Hans Tolbäcken och artisten Marko Lehtosalo, alias Markoolio möttes i varsin Volvobil som skulle köra mellan höbalarna. Den ena bakhjulsdriven och manuellt växlad, den andra en framhjulsdriven automat. Därför blev det två heat, ett i vardera bil.

Marko Lehtosalo var så segersäker inför racet, om än ganska skakis efter att för första gången ha fått åka en rallysträcka tidigare på dagen.

– Nu är jag inte lika kaxig längre, erkände han när han satte sig i bilen, tog på hjälmen och spände fast bältet.

Sedan fick han ingen ordning på bilen och snurrade runt ena höbalen och körde in i nästa. Till publikens förtjusning visserligen, men det var inte särskilt effektivt. Tolbäcken vann enkelt. I det andra racet kvitterade Markoolio – efter en tydlig tjuvstart. Skiljeheat fick avgöra. Fram till vändningen var det jämnt innan Hans Tolbäcken avgjorde och Lehtosalo rullade i mål med punktering på höger bakdäck.

– En punka är en punka. Det var rullgardin. De skulle haft det finska däckmärket på bilarna, då hade jag vunnit, sa han efteråt.

Tolbäcken var lika snabb i repliken.

– Han gjorde en bra insats, men lite för långsamt ...

Efter Volvobilarnas race var det crosscartarnas tur. 2014 var Miriam Wahlfridsson kartläsare åt Strängnäsföraren Pelle Wirlén. Nu duellerade de i crosscart. Det lät som bålgetingar och gick som tusan och publiken njöt. Ändå var det bara början. Det var ju en längdhoppstävling också. Fjolårsvinnande Niklas Hägg, SMK Hälsinge, med KMK:s Christer Carlsson i kartläsarstolen (fyra i SM-sprinten i tisdags) var på plats, men tänkte inte försvara fjolårssegern.

– Då spräckte jag växellådan vid landningen och hade problem under lördagsrallyt. Vi rullade i mål på sista sträckan och missade totalsegern med 1,2 sekunder när Ingemar Svensson, Flen, vann. Det misstaget gör vi inte om i år, sa Niklas Hägg.

Nu kom sex bilar till start och störst var förväntningarna på rallycrosstjärnan Kevin Eriksson. Han leder SM-serien och är nia i VM. Han inledde med ett hopp på 30 meter, ökade till 32 i andra. Men det räckte inte. Johan Rudengren hoppade bara en gång, men det räckte när han slog till med 33 meter.

På lördagen fyller Kevin Eriksson och ska göra rallydebut.

– Jag fick min rallylicens på fredagen och får låna en Suzuki att köra. Det blir en ny erfarenhet. I rallycross åker vi banan 40 varv och lär oss varenda grop och sväng. I rally är ju varenda kurva ny.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!