OS-ryttarna säljer sin gård – flyttar söderut

Pether Markne och Per Sandgaard säljer Arphus gård efter tio år. De OS-meriterade dressyrryttarna flyttar verksamheten söderut.
– Vi vill närmare navet i sporten, säger Pether Markne.

8 september 2016 08:27

Efter att ha jobbat tillsammans i fem år köpte Pether Markne och Per Sandgaard våren 2006 Arphus gård, belägen i Härads socken mellan Strängnäs och Eskilstuna. På gården har paret sedan dess drivit sin verksamhet som innefattar utbildning, träning och tävling för hästar och ekipage inom både hoppning och dressyr. 

En del av verksamheten är Markne Academy som nyligen startades upp med målet att stötta lovande hoppryttare. I april skrev vi om den 16-åriga Eskilstunaryttaren Cornelia T Pettersson som fick GP-hästen Final cut i gåva av Pether Markne och Per Sandgaard inom ramen för Markne Academy. 

Pether Markne har även startat ett inredningsföretag med butik i ett gammalt stall på gården. Nu närmar sig dock slutet på en era, gården ska säljas och verksamheten ska flyttas närmare kontinenten.

– Vi jobbar mycket utomlands och reser mycket, dessutom är Peter från Danmark och vill tillbaka till sina rötter och vänner. Vi har bott här uppe länge nu, säger Pether Markne. 

Såväl Pether Markne som Per Sandgaard har meriter från OS-deltagande i dressyr och Pether Markne har även varit landslagstränare i hoppning och har tränat bland andra Malin Baryard-Johnsson. Paret har i dag tränings- och kursverksamhet över hela Europa och även i USA.

– Det spelar ingen roll om den (verksamheten) är här eller i Skåneland. Det blir lättare för oss att jobba internationellt om vi kommer närmare Holland och Tyskland. Vi vill närmare navet i sporten, säger Pether Markne som vill fortsätta utveckla akademin och skapa förutsättningar för unga ryttare.

När flyttlasset går är inte klart och något nytt boende har inte paret gjort klart med. Att det blir någonstans i Skåne är dock bestämt – om försäljningen går som planerat.

– Antingen blir gården såld i ett nafs eller så tar det lång tid. Vi vet vad vi vill ha för vårt livsverk och får vi inte det så blir vi kvar, säger Peter Markne som inte vill gå ut med vilken summa det handlar om.

Arphus gård har anor från 1700-talet, huvudbyggnaden brann dock ner på 1940-talet för att sedan byggas upp igen. På gården finns ett stort ridhus och ett åttakantigt stall med plats för ett 20-tal hästar. 

Huvudbyggnaden genomgick renoveringar under de första fem åren efter att Pether Markne och Per Sandgaard hade köpt gården. Kök, badrum och entré gjordes om och en tillbyggnad på 30 kvadratmeter med utsikt över Sörfjärden kom till. På gården finns även bland annat bastu och gym.

– På ett sätt känns det ganska jobbigt att lämna, men samtidigt har man kommit till en ålder där det inte finns så mycket sen längre, det är nu som gäller. Det finns fler vackra platser, säger Pether Markne och tillägger:

– En gång sörmlänning alltid sörmlänning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!