Guif tappade ledningen med sju sekunder kvar

Det har varit en höst med höga toppar och djupa dalar.
Att Guif går på uppehåll med att spela oavgjort speglar inte bara matchen mot Aranäs utan alla matcher den här säsongen.
Aranäs kvitterade till 28–28 och Guif gick av planen med blicken i golvet.

29 december 2016 22:22

Hemmalaget inledde matchen mot Aranäs starkt. Fyra raka mål följt av bra räddningar av Adam Krantz i målet resulterade i en fyramålsledning fem minuter in i matchen. Men om det är något Eskilstuna Guif visat under hösten så är det att fyra mål inte alls innebär någon säkerhet.

– Spelarna såg ängsliga ut. Det såg likadant ut i matchen mot Skövde, även om det var betydligt bättre den här gången. Vi kastade bort några onödiga bollar och bjöd in dem i matchen igen i stället för att ha tålamod, säger Guifs tränare Janne Ekman.

Lite drygt fem minuter senare hade Aranäs vänt underläget och ledde matchen med 6–5. Med fem minuter kvar innan paus hade bortalaget utökat ledningen till tre bollar, 13–10.

Inte förrän då höjde sig hemmalaget och de reducerade två gånger om innan de även kvitterade genom Simon Sonesten.

Matchbilden var fortsatt jämn in i slutet och till och med den annars så försiktiga publiken i Skjulstahallen började höras, som förövrigt räknades till 1056 stycken.

– Vi såg rätt trötta och sega ut, säger Janne Ekman.

Ekman den yngre, Daniel, höll med:

– Vi saknade skärpan i avsluten. Det är egentligen många smågrejer som vi skulle kunna gjort bättre både framåt och bakåt. Vi lyckades inte knyta ihop säcken.

Trots tunga ben hade Guif en tremålsledning, 26–23, med drygt fem minuter kvar av matchen. Då åkte hemmalaget på två utvisningar kort efter varandra och valde att ta ut Herdeiro Lucau för att kunna spela med sex utespelare under anfall.

Det utnyttjade Aranäs som nätade flera gånger i öppet mål.

Med sju sekunder kvar kvitterade Tobias Johnsson.

Aranäs vann en poäng och Guif förlorade en poäng.

– Vi måste tro att vi är störst, bäst och vackrast, annars kommer någon annan att tro det, precis som Aranäs gjorde, säger Janne Ekman.

Nu väntar ett längre uppehåll i Handbollsligan på grund av VM som ligger runt hörnet. Där Sverige spelar sin inledningsmatch den 13 januari mot Bahrain.

– Vi ska ta ledigt 10-12 dagar och då tränar vi inte tillsammans, det behövs för att alla ska kunna ladda batterierna. Sedan kör vi i gång med träningarna igen, säger Janne Ekman.

Och när han summerar höstsäsongen 2016 väljer han samma ord som Daniel Ekman.

– Det har varit lite upp och ned och det sa jag redan innan säsongen att det skulle vara. Men vi har haft några fantastiska matcher och några dalar. Nu har vi haft en halvtung period och då måste vi förlita oss på att vi är bra, säger han.

– Målet är fortfarande att nå slutspel, det är det vi siktar på. Och det kan vi absolut göra, säger Daniel Ekman.

Guif ligger fortfarande på en slutspelsplats och kommer även göra det över uppehållet. 18 poäng har de samlat ihop och befinner sig på plats nummer sju i tabellen. De kan dock ramla ned till åttonde och sista slutspelsplats om Ystads IF vinner över IFK Ystad under fredagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!