Stjärnan Lisa Dahlkvist om varför hon valde United: "Gick på magkänslan"

Sommaren 2016 sköt hon Sverige till OS-final. Nu är Lisa Dahlkvist klar för Eskilstuna United. Straffspecialisten har skrivit på ett kontrakt som löper över två år.‒Klubben visade ett genuint intresse, säger mittfältaren.

12 januari 2018 11:31

Det var dystra besked på torsdagen när landslagsmittfältaren Petra Andersson meddelade att hon tar timeout på obestämd tid. Gladare nyheter dagen efter när Eskilstuna United presenterade den tungt landslagsmeriterade mittfältaren Lisa Dalkvist som klubbens femte nyförvärv samtidigt som snön föll över Tunavallen.

‒134 landskamper snackar man inte bort, dessutom är hon en fantastisk passningsspelare. Det gäller för oss att skapa roller så att vi kan utnyttja hennes passningsfot till max säger Unitedtränaren Jonas Björkgren.

Lisa Dahlkvist, som fyller 31 år den 6 februari, är en av Sveriges mest meriterade fotbollsspelare. Hon har som sagt 134 landskamper på sitt cv och hon blev stor straffhjälte för Sverige två gånger om under OS i Rio, först mot USA sedan mot Brasilien, när Sverige sensationellt tog silvret.

Straffspecialisten har utomlands representerat Avaldsnes (Norge) och Paris Saint-Germain (Frankrike) och i Sverige har hon spelat för Umeå IK, Kopparbergs/Göteborg, Tyresö FF och senast KIF Örebro. Den gångna säsongen blev en stor missräkning för både Dahlkvist och Örebro, som slutade sist i Damallsvenskan och därmed åkte ur.

[fakta nr="1"]

‒Det var en väldigt tung säsong. Det var många nya spelare in, många spelare som saknade rutin från spel i allsvenskan. Sedan fick vi tidigt pressen på oss att sluta i toppen, säger Dahlkvist.

Att hon skulle lämna Örebro stod snabbt klart efter säsongen. Sedan dess har mittfältaren övervägt sina alternativ. Hon har varit i kontakt med Eskilstuna sedan i december och har även pratat med en del utländska klubbar.

‒Men jag vet hur rehaben går till i Sverige och jag vill ha en sjukgymnast som jag känner till och litar på, säger mittfältaren som opererade en fot för en månad sedan och som har fem månaders rehabilitering framför sig.

Varför föll valet på just Eskilstuna?

‒Det var en känsla för klubben och deras intresse för mig och min situation med operationen. Jag behöver tid för att komma tillbaka till den nivå jag vill vara på och United har varit väldigt accepterande. Klubben visade ett genuint intresse att de vill ha mig och det har betytt mycket.

Vad har du för förväntningar på säsongen?

‒Att komma tillbaka på planen och spela fin fotboll och få ihop en positiv inställning i den nyare upplagan av Eskilstuna. Det känns väldigt kul att få komma in i ett sådant här skede.

När nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson i augusti i fjol tog ut truppen till de första VM-kvalmatcherna var inte Dahlkvist en av spelarna. Just nu är blågult inte en prioritering för spelaren som dock hoppas få chansen igen.

‒Alla fotbollsspelare vill spela i landslaget, men det är inte mitt mål just nu. Först vill jag komma tillbaka och kunna spela den fotboll jag vill spela, om landslagsspel kommer med det så är det bara en bonus.

Sett till landslagsmeriter är det min största värvning.

Jonas Björkgren, tränare Eskilstuna United

Vad vet du om Eskilstuna?

‒Inte så mycket. Jag vet att det finns ett zoo här och så tränade min pappa City ett år (Sven "Dala" Dahlkvist säsongen 2002) så jag har varit här och tittat på fotboll några gånger.

Kommer du bo kvar i Örebro eller flytta till Eskilstuna?

‒Jag kommer att bo kvar till en början och se hur det känns att pendla.

Unitedtränaren Jonas Björkgren är minst sagt nöjd med klubbens senaste rekrytering.

‒Sett till landslagsmeriter är det min största värvning. Hon brinner fortfarande mycket för fotboll och är revanschsugen, det är sådana spelare jag vill ha i United.

Han trycker mycket på Dahlkvists rutin.

‒Vi måste vara ärliga mot de yngre spelarna vi har i truppen, vi måste blanda upp med rutinerade spelare som Lisa. Nu tycker jag att vi har en mix i laget som gör att vi kan spela på olika sätt beroende på vilka lag vi möter.

Är truppen spikad nu?

‒Ja, nu tycker jag att vi är nöjda.

[fakta nr="2"]

[facebook url="https://www.facebook.com/eksporten/videos/1804237532980801/" width="auto"]

[scribble path="/event/2729300/30029"]

Lisa Dahlkvist

Ålder: 30 år

Position: Mittfältare

Senaste klubb: KIF Örebro

Tidigare klubbar: Karlslund, Umeå IK, Kopparbergs/Göteborg, Tyresö FF, Avaldsnes (Norge) och Paris Saint-Germain (Frankrike)

Landskamper/mål: 134/11

Aktuellt: Eskilstuna United senaste nyförvärv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa