15-åriga Lovis är laddad för en mil i öppet vatten: "Gillar att simma långa sträckor"

För många är den traditionella sommartävlingen i Vansbro över tre kilometer ett tufft kraftprov.

15-åriga Lovis Westman från Strängnäs nöjer sig inte med den distansen, hon finns med i startfältet på den första upplagan av Vansbro 10K, alltså en mil.

– Det är lite nervöst förstås. Men jag gillar att simma långa sträckor, säger hon.

2 april 2018 06:30

Vansbrosimningen är en av utmaningarna som står på schemat för de som vill klara av en svensk klassiker. Årets upplaga avgörs den 7 juli.

Men helgen innan, närmare bestämt kommande söndag, är det dags för alla som vill ge sig på en mer än tre gånger så lång sträcka.

– Jag har varit med i det vanliga loppet några gånger, där är den nedre åldersgränsen 10 år. För att vara med i 10K måste man vara 15 år så jag kanske blir den yngsta som simmar där, säger Lovis Westman.

Hon är med i Strängnäs Simklubb och tränar och tävlar mycket i bassäng. Men öppet vatten tycker Lovis är ännu roligare.

– Då har man ju våtdräkt på sig vilket gör att man flyter upp och det blir lite lättare. Men totalt sett är det ändå jobbigare, särskilt om det blåser mycket och om det är kallt, berättar hon.

I vanliga simtävlingar gillar hon bröstsim allra bäst. Men i Vansbro är det crawl, alltså frisim, som gäller.

Hur förbereder du dig?

– Jag tränar både i bassäng och i öppet vatten. Det längsta jag har simmat förut är nio kilometer men det var i bassäng.

Hon är en av runt 200 deltagare i motionsklassen, dessutom ska ett 50-tal göra upp i tävlingsklassen av Vansbro 10K. Där finns det speciella regler att följa av säkerhetsskäl.

– När jag har simmat det vanliga loppet på tre kilometer brukar jag bara köra på utan pauser. I 10K så måste alla stanna fyra gånger (vid så kallade depåer) för att arrangörerna ska kunna kolla att man är pigg och mår bra. Sedan kanske man tar något att äta eller dricka också, förklarar Lovis Westman.

På Vansbrosimningens hemsida skriver man att milloppet startar vid Flögforsen, nio kilometer simmas i Vanån och den sista i Västerdalsälven. De tre avslutande kilometerna är desamma som i det traditionella loppet.

Maxtiden att avverka milen på är fyra timmar och 30 minuter. Vid varje depå drar man dessutom ett rep efter en viss tid. Hinner man inte fram före repet måste man avbryta tävlingen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Alhag