40 år sedan rekordmatchen för Hälleforsnäs: "Det var en skön känsla"

För exakt 40 år sedan, 6 mars 1979, sattes det nuvarande publikrekordet på Isstadion i Eskilstuna. 6 262 åskådare hade kommit för att se SM-kvartsfinalen mellan Hälleforsnäs IF och Västerås SK.

– Det var en skön känsla, säger Wille Zazis som var spelande tränare och en av stjärnorna i Hälleforsnäs storlag.

6 mars 2019 06:06

SM-slutspelet i bandy pågår för fullt och för herrarna är det dags för semifinaler där två åtråvärda biljetter till Studenternas ligger i potten.

Men i Södermanland är bandyn på dekis. Kvar från storhetstiden är bara Katrineholm Värmbol BS och Eskilstuna BS.

Annat var det för 40 år sedan.

Då blomstrade sporten och Hälleforsnäs var stjärnlaget nummer ett.

Intresset var på topp och Brukets stolthet var glödhett.

När våren gjorde intåg 1979 lirade Hälleforsnäs slutspelsbandy. I kvarten vann Västerås SK sin hemmamatch med 3–2. ”Brukets Blå” besegrade sedan VSK med 3–1 i den andra matchen som avgjordes i Eskilstuna eftersom Edströmsvallens is inte var spelbar. Då slogs publikrekordet när 4 431 åskådare bevittnade kampen.

Därmed väntade en tredje avgörande – också den i Eskilstuna.

Och ännu en gång skulle tusentals personer inta läktarna. 6 262 blev den officiella siffran vilket fortfarande är rekord på arenan.

– Ju mer puls desto mer bygger man upp sig själv, åtminstone gjorde jag det. Man känner trycket, man tänds. Publiken ger inspiration, det njöt vi av, säger Wille Zazis.

En av alla åskådare var den då snart 15-årige Joakim Nordhäger, nuvarande lagledare i Eskilstuna BS.

– Det var mycket folk. Hälleforsnäs var riktigt riktigt bra, säger Jocke och nämner flera exempel på spelare han minns väl.

– Kent ”Kösa Pettersson” var den stora profilen och Wille Zazis, som var en arbetsmyra på mitten. Sen har vi ju Thore Larsson också, han hade vi som tränare under ett par säsonger.

Hälleforsnäs vann till slut med 5–3 och avancerade till semifinal mot Broberg. Ett favorittippat och, enligt Zazis, kaxigt VSK blev sensationellt nog utslaget. Sången och jublet från fansen förde tankarna till engelsk fotboll. Publiken stormade planen och glädjen visste inga gränser. Men för Zazis, som gjorde 3–1-målet på ett jätteskott som letade sig in över Dan Söderberg i VSK-målet, var uppladdningen annorlunda.

– Jag låg sjuk hemma innan matchen och skulle köra bil själv in till Eskilstuna. Jag åkte ner till Konsum och ögonen blev stora på folk när de såg mig. ”Du ska ju inte vara här, du ska ju vara i Eskilstuna och spela match”. ”Det är lugnt, jag hinner dit”, sa jag, berättar Wille och fortsätter:

– Jag låg i badkaret och försökte kurera mig. Då ringde Ljungman (lagledaren med förnamnet Sture) och frågade var jag var och om jag skulle komma. ”Lugn, jag dyker upp”, svarade jag ...

När Wille Zazis till slut kom till Eskilstuna möttes han av ett gigantiskt publikhav – och ett problem. Hans trunk, som åkt med laget, hade inte packats ur bussen och chauffören gick först inte att få tag i. Till slut blev det poliseskort genom staden för att Wille skulle få sin väska.

– Det var polisens förtjänst att jag kunde spela matchen. Och sedan gick det ju bra, säger Zazis och skrattar.

I Eskilstuna-Kuriren dagen efter stod det att Wille gjort sin vassaste insats för säsongen. Han var superb, bäst på planen och dirigerade sitt lag mästerligt. Och hela vägen mot semin var för övrigt en enda lång saga.

– Det var ett år som man sent ska glömma.

Malmköpingssonen och den tidigare Eskilstunaspelaren David Karlsson lirar nu i Villa Lidköping som möter Edsbyn i semifinal. När Hälleforsnäs var som bäst fanns Davids pappa, Thomas Karlsson, med i laget.

Men i matchen då det nuvarande publikrekordet sattes i Eskilstuna var Thomas Karlsson skadad och kunde inte spela.

Broberg vann sedan semifinalserien med 2–1 över Hälleforsnäs.

– Det var ju ruskigt nära SM-final för ”Brukets Blå”. I den avgörande matchen där uppe var det oavgjort långt in i andra halvlek innan Broberg drog ifrån och vann med 5–2, säger statistikern Christer Johansson.

Boltic tog hem finalen över Broberg och det var det första av sju raka guld för Karlstadlaget.

Hjältarna i Hälleforsnäs har viss kontakt fortfarande och några ur gänget träffas till och från. För Wille Zazis, som just nu befinner sig i Thailand, har bandyn fortfarande en central roll i livet. Han följer barnbarnet Emil Anderssons framfart i KVBS, oavsett om han är på hemmaplan eller utomlands.

– I natt måste jag ställa klockan på ett för att gå upp och se KVBS. Under min tid som bandyspelare fick jag frågan om att komma till både Katrineholm och Värmbol men det fanns inte på världskartan att jag skulle kunna hålla på en Katrineholmsklubb. Men man kan ju ändra sig...

För Hälleforsnäs blev det totalt 21 allsvenska säsonger innan klubben trillade ur 1981.

Thomas Fransson som då spelade i Hälleforsnäs är bandyaktuell fortfarande, men i en annan roll. Han är tränare för Tjust, som just nu spelar i det allsvenska kvalet mot KVBS.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Petersson

Ämnen du kan följa