AFC Eskilstuna är dyrast i Allsvenskan – Jimmy Jansson är kritisk

AFC har efter flytten till Eskilstuna varit tydliga med att de vill bli Eskilstunabornas lag. Men klubben har också den absolut dyraste medlemsavgiften av samtliga elitlag i staden.

Den negativa publicitet som blivit kring AFC har heller inte gått obemärkt förbi för kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

‒Man måste vara rädd om den stad man finns i, säger han.

10 maj 2017 06:05

Förra veckan beslutade kommunstyrelsen i Eskilstuna att AFC Eskilstuna skulle få 150 000 kronor i stödpengar från kommunen.

Som motprestation ska AFC exponera och marknadsföra Eskilstuna, informera motståndarlag om staden och dessutom kunna svara på frågor om Eskilstuna.

‒AFC uppfyller de kriterier som finns och ligger inom ramen för en samverkansöverenskommelse, sa kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) till tidningen då.

Men bara en vecka efter beslutet klubbats igenom är det ett annat tonfall från kommunstyrelsens ordförande efter att AFC bland annat offentliggjort kostnaden för medlemsavgiften i klubben.

En avgift som ligger på 1 000 kronor och är fem gånger så dyr som herrallsvenskans billigaste lag, Östersund och två gånger så dyr som det näst dyraste laget.

‒Det har inte funnits någon problematik tidigare att föreningar har orimliga medlemsavgifter eller liknande, det är ett nytt fenomen om jag uttrycker mig så. Det kommer ske en dialog med föreningen från tjänstemannahåll hur de ser på det här och hur de resonerar och tänker långsiktigt. Det här är ju inget vi stött på tidigare och känner igen oss i, säger Jansson.

Går det inte stick i stäv med att de vill vara Eskilstunabornas klubb?

Det ligger ju i deras intresse i första hand om det vill bli en klubb för Eskilstunaborna. Det kan inte kommunen göra. Men det är klart att, precis som med alla andra vi samarbetar med, måste man sköta vissa saker. Vi har ju hållit inne pengar från någon förening tidigare för att vi inte varit nöjda med samverkan. Så vi är inte alls främmande för det.

Jimmy Jansson sticker heller inte under stolen med att han inte är helt till freds med att AFC senaste tiden figurerat i negativa ordalag i media. Förutom kritiska röster kring medlemsavgiften har klubben också skulder hos kronofogden på över en miljon kronor.

‒Det här får ju våra tjänstemän sätta sig och titta på, men det är klart att sticka ut på ett negativt sätt är ju inte ett bra sätt att marknadsföra Eskilstuna på. Syftet med samarbetet är att sticka ut på ett positivt sätt och då måste man som förening hålla rent. Det här ser ju inte bra ut, det gör det ju inte.

‒Man måste inte ta pengar från kommunen och man behöver inte ingå på ett sådant här avtal, men gör man det så förpliktigar ju det. Alla som vill sätta vår kommuns namn i sin klubb tycker jag tar på sig ett stort ansvar. Man måste vara rädd om den stad man finns i. Det är ganska så mycket man tar på sig när man går in i det här avtalet, oavsett förening.

Hur högt kommer en sådan här sak i dagordningen för kommunens del nu?

‒Jag kan vara ärlig och säga att jag inte är jättelycklig över sådant här som kommunstyrelseordförande, det är man ju aldrig så klart.

Medlemsavgiften för vuxna i herrallsvenskan

AFC: 1000 kr

AIK: 500 kr

J-Södra: 500 kr

Sirius: 450 kr

Djurgården: 400 kr

Halmstad: 400 kr

Hammarby: 400 kr

Kalmar: 400 kr

Malmö: 400 kr

Örebro: 360 kr

Göteborg: 350 kr

Norrköping: 350 kr

Elfsborg: 300 kr

Sundsvall: 300 kr

Häcken: 250 kr

Östersund: 200 kr

Medlemsavgiften för vuxna bland elitklubbarna i Eskilstuna:

Eskilstuna Guif: 350 kr

Eskilstuna Smederna: 300 kr

Eskilstuna United: 250 kr

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Norberg