Aikido tar dig till harmonins väg

Den japanska kampsporten aikido växer sig allt starkare och har i dag drygt 4 000 utövare i landet. Det är mycket kast, balans, akrobatiska övningar och fysiskt krävande.‒Även om man inte kan någon kampsport bör man veta hur man ramlar. Speciellt äldre borde lära sig att rulla för då kan man säkert förebygga många skador, säger instruktören Tilda Kelly.

3 oktober 2017 17:19

Aikido kommer från den japanska budon och betyder harmonins väg. Kampsporten kommer delvis från samurajernas svärdskonst och går ut på att en person attackerar och en försvarar. Det är den som försvarar sig som ska ta ner den andre personen på marken, antingen genom en fastlåsning eller som oftast utnyttja rörelsen när personen kommer mot den andre. Rörelsemönstret är inövat och görs i par.

‒Det går inte att tävla i aikido. Hela filosofin grundar sig på att det är ett självförsvar, säger instruktören Tilda Kelly.

Aikidons tekniker är baserade på cirkulära rörelser och att aldrig konfrontera energi, därför spelar storlek och fysisk styrka liten roll i aikido. Sporten uppfanns av Morihei Ueshiba i början av 1900-talet och den är utvecklad framför allt ur jujutsun.

Det är det som är så trevligt med aikido, att alla är välkomna.

Tilda Kelly, aikidoinstruktör

Mycket av teknikerna kommer så klart från den tiden då man använde vapen. Så inom aikido använder man trävapnet (bokken), rundstaven (jo) och dolken (tanto). Och under rörelserna mot varandra är det lika ofta med som utan vapen.

Tilda Kelly är 17 år och instruktör på Aikidoklubben Strängnäs. Klubben har funnits sedan 2010 och har i dag cirka 30 medlemmar.

‒Nu under hösten har vi även haft rätt stort intag av barn och unga. Det är fantastiskt roligt, säger Tilda Kelly som tillägger att många av medlemmarna är i 40-årsåldern.

Hur går ett pass till?

‒Vi värmer upp och stretchar alltid innan vi sätter igång. Vi gör en slags gång som heter shiko på mattan där man lägger mycket tryck på knän. Sedan kastar vi varandra väldigt mycket så det är viktigt att kunna rulla ordentligt. Det kan börja med en lugn teknik där det lite senare blir snabbare och mer ansträngande, säger Tilda Kelly.

Vad är det första du lär ut?

‒Det är att lära sig hur man ramlar, det är superviktigt. Även om man inte kan någon kampsport bör man veta hur man ramlar. Om man inte kan rulla är det svårt att ta emot sig själv när man trillar omkull. Och då är det lätt att bryta till exempel handleden.

‒Speciellt äldre borde lära sig att rulla för då kan man säkert förebygga många skador. Bara att slappna av i kroppen och ta emot den är en kunskap man har med sig hela livet.

Graderingarna inom aikido är som i alla andra kampsporter. Man ska träna en tid för att nå en viss grad där svart bälte är den sista graderingen.

Vad är viktigt att tänka på när man står på mattan?

‒Man ska inte titta ner, då har man ingen kontroll över personen man har framför sig.

‒Det finns så många stilar inom aikidon och det finns så många sätt att tolka dem. Men det jag vill att man ska tänka på är om just den här rörelsen fungerar för mig.

Vilka riktar sig sporten främst till?

‒Det är det som är så trevligt med aikido, att alla är välkomna. Det finns många olika anledningar varför en person börjar med sporter. Det kan vara för att vilja prestera, gå ner i vikt och så vidare. Men jag tror att det viktigaste är att man har kul och med det blir peppad, avslutar Tilda Kelly.

Klubbar i närområdet

Aikidoklubben Strängnäs, Eskilsgatan 1

Aikido Academy Nyköping, Gripenhallen vid Gripenskolan

Eskilstuna Ki-Aikidoklubb, Munktellarenan

Nuboko Aikido, Järna, Mariahallen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa