Almqvist går för allsvenskt genombrott

IFK Norrköping ses som en vass utmanare till Malmö FF om SM-guldet. Nyköpingskillen Pontus Almqvist å sin sida har med en vass och inspirerad försäsong i ryggen visat att han är villig att utmana om speltiden i ett offensivt starkt IFK. – Jag känner mig jätteredo, säger talangen inför stundande allsvensk premiär.

28 mars 2019 18:50

19-åringen med Nyköpings BIS som sin moderförening har levererat en försäsong som bådar mycket gott och som imponerat på många. David Iwung, initierad och mångårig IFK-reporter som var nominerad till Guldskölden (Årets lokalsportjournalist), lyfte i ett blogginlägg fram Almqvist som ett större talangämne än jämnårige islänningen Arnor Sigurdsson. På mindre än ett halvår gick Sigurdsson från division 2-fotboll med Sylvia till IFK:s dyraste försäljning någonsin, tillika en av allsvenskans största någonsin (CSKA Moskva slantade upp 40 miljoner kronor). Islänningen, en dryg månad äldre än Almqvist, har hunnit med att glänsa i bland annat Champions League och gjort mål mot digniteter som Real Madrid och Roma.

– Jo, det har känts jättebra faktiskt, säger Pontus ödmjukt när hans försäsong med IFK Norrköping väl kommer på tal.

Han har tidigare, i klubbens U21-lag, visat att han har potential att vara en offensiv poängspelare. Nu har han stundtals visat upp detta på a-lagsscenen under försäsongsmatchandet.

– Tidigare är det väl poängen som har fattats men nu har det äntligen släppt där, säger Pontus, som i träningsmatchen mot guldfavoriten Malmö FF visade sin klass då han som inhoppare fastställde slutresultatet 4–1.

Han riktar här en stor eloge till den tidigare IFK-spelaren Marcus Falk Olander.

– Han har hjälpt till som fystränare och han kan jättemycket om fysträning och kost. Det har gjort så att jag har kunnat bygga upp mig riktigt bra.

Almqvist, som i yngre år upptäcktes av talangjakten Nike Football Academy, är på det klara med att han kan lägga sin bästa försäsong hittills karriären bakom sig. Utan att för en sekund tumma på ödmjukheten eller fara iväg i tankebanorna.

– Jag har ingen brådska. Jag ska köra på och inte deppa ihop, och ta chanserna när jag får dem, resonerar anfallaren.

Almqvist och ett par andra yngre förmågor i IFK Norrköping kommer under den här säsongen kunna gå mellan den allsvenska truppen och samarbetsklubben Sylvia. De sistnämnda tog till i år klivet upp i norrettan, där bland annat Almqvists tidigare klubb Nyköpings BIS återfinns. Pontus slås inte ner av detta utan ser möjligheterna.

– Sylvia blir ju typ som U21-serien med IFK. Det här känns som det allra bästa för mig, annars hade det bara blivit att träna med IFK och sitta på bänken halva säsongen vilket hade blivit lite fel.

IFK langade in 65 poäng ifjol – och tog ändå inte guld men väl en andraplats. Under managern Jens Gustafssons ledning har det på tre års tid blivit två stycken topp tre-placeringar. Men i likhet med under förbundskaptenen Janne Anderssons IFK-tid – som tog laget till SM-guld 2015 – så har kamratföreningen från Norrköping inget större intresse att tala om sig själva och guldambitioner i samma mening.

– Vi har inte sagt någon placering och har inte pratat så mycket om det heller. Vi har ett jättestarkt lag med många stora namn så visst kan det bli bra om allt faller på plats. Men det är match för match som gäller, försäkrar Pontus Almqvist – som kan stå inför ett ordentligt allsvenskt genombrott om allt slår väl ut.

IFK spelar sin allsvenska premiär på söndag borta mot nykomlingen Helsingborg, med folkkäre landslagskaptenen Andreas Granqvist i spetsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rickard Jansson