Medalj för Goggia trots kraschen

OS-drömmarna höll på att ta tvärt slut i kraschen i Cortina. Tre veckor senare lyckades Sofia Goggia trots knäskadan ta OS-silver i störtloppet. –Det är en osannolik medalj med tanke på de senaste 20 dagarna, säger italienskan.

Sofia Goggia firar efter sin målgång i störtloppet.

Sofia Goggia firar efter sin målgång i störtloppet.

Foto: Luca Bruno/AP/TT

Alpint2022-02-15 05:36

Sofia Goggia var en av de stora förhandsfavoriterna inför OS-störtloppet i Yanqing. Tills hon kraschade i Cortinas super-G för drygt tre veckor sedan.

Den 29-åriga italienskan slet delvis sönder ett av korsbanden i knät och fick en mindre fraktur i vänstra benet i kraschen.

In i det längsta var det därför osäkert om Goggia, som var regerande mästare, skulle hinna tillbaka för att försöka försvara sitt störtloppsguld.

Det räckte inte riktigt. Men det blev ändå ett silver.

– Jag är ändå glad över resultatet, för det fanns ingen garanti för att jag skulle kunna vara här på OS efter min krasch i Cortina, säger Sofia Goggia.

– Det är ändå en medalj. Och ändå en härlig medalj. Det är en osannolik medalj med tanke på läget de senaste 20 dagarna.

Störtloppet fick skjutas upp en halvtimme på grund av starka vindar, men sedan visade italienskorna klassen.

Elena Curtoni (till slut femma) var länge i ledning, innan Nadia Delago tog över den. Sedan kom Sofia Goggia, bara några veckor efter den svåra kraschen, och satte bästa tid.

Men det fanns några starka namn kvar och ett av dem, Corinne Suter, fick på ett åk som räckte till guldet. Trots att det inte riktigt kändes så först.

– I mål var jag inte säker på om det var bra eller inte. Det var lite motvind, sedan medvind och även vind från sidan. Men nu är jag jätteglad, säger schweiziskan.

Goggia lyckades därmed inte försvara sitt OS-guld från Pyeongchang – men tog silvret, 16 hundradelar bakom Suter.

Nadia Delago på bronsplats var 57 hundradelar från guldet.

Amerikanska storstjärnan Mikaela Shiffrin, som haft ett tufft OS så här långt med urkörningar i både storslalom och slalom, var inte ens nära medalj.

Shiffrin var 2,49 sekunder bakom Suter – men visade att hon blir att räkna med i kombinationen på torsdag.

– Det är svårt att vänta sig så mycket i just störtlopp, jag har ju inte kört så mycket, säger Shiffrin.

– Förhoppningsvis kan jag justera lite till nästa träning och till kombin. Men det känns rätt bra ändå, så jag ska försöka tänka lite mindre och köra lite mer på instinkt, så får vi se vad som händer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!