85-åringen som höll ordning under fotbolls-VM 1958

För 60 år sedan var det folkfest på Tunavallen när VM kom till Eskilstuna. Den pensionerade polisen Bernt Engström var i tjänst under den historiska matchen.– Det var lugnt och fridfullt, säger han.

Helsida efter Skottland-IFK Eskilstuna som spelades dagarna innan VM.

Helsida efter Skottland-IFK Eskilstuna som spelades dagarna innan VM.

Foto: Arkiv

Sport2018-06-15 05:30

Den 15 juni 1958 är för alltid inskrivet i Eskilstunas idrottshistoria som datumet för VM-matchen i fotboll mellan Jugoslavien och Paraguay. 3–3 blev resultatet vilket tog Jugoslavien vidare som tvåa från grupp 2 innan det blev förlust med 0–1 i kvartsfinalen mot Västtyskland.

Eskilstuna var en av tolv spelplatser för VM 1958 där de närliggande städerna Västerås och Örebro hade två respektive en match vardera. Matchen på Tunavallen drog storpublik med publiksiffran 13 103 personer.

19.00 startade matchen och portarna öppnades tre timmar innan. Publiken som var där två timmar innan avspark bjöds på underhållning i form av folkdanser av Rekarne Folkdansgille samt musik av Skyttemusikkåren.

Paraguay höll till i Sundbyholm under VM medan det skotska landslaget hade Stadshotellet i Eskilstuna som sin bas. Skottarna vann dessutom med 2–0 mot IFK Eskilstuna i en träningsmatch innan VM.

Bernt Engström var 25 år på den tiden och hade jobbat som polis i Eskilstuna sedan december 1953. Tillsammans med åtta kollegor utgjorde han den inre bevakningsstyrkan under VM-matchen.

– På den yttre tror jag vi hade två polisbilar med förare och signalist. Det skulle bli en nyordning med klädsel och i samband med VM-fotbollen skulle vi lansera den nya utrustningen med vita koppel och batong i stället för svart koppel och sabel, berättar 85-åringen.

I samband med matchen togs en bild vid Tunavallen på de nio poliserna, varifrån endast Bernt och 93-åringen Ingvar Alnestål är kvar i livet.

– Vi nio man blev kommenderade till matchen. Det ansågs vara kuriosa att ha en bild på vår nymodighet och därför togs den. Nu har väl polisen skyddsväst under sina kläder och vi hade inget sådant. Det var väldigt mycket folk och det var en fin publik utan några problem som uppstod, som jag kommer ihåg. Vi rörde oss här vid ståplatsläktare och där förekom ingenting eller några pyrotekniska historier med smällar som kan finnas i dag, säger Bernt.

Hur såg rutinerna ut för er poliser?

– Man gick två och två där man rörde sig vid ståplatsläktaren utan att gå upp bland folk, om det inte var något stökigt. Fast det var inte mycket sådant och jag har inga minnen av några problem från matchen. Det var ett annat klimat på den tiden med ordningen.

Det var en mycket trevlig match som jag kommer ihåg med öppet spel och framförallt blev det mål.

Bernt Engström, Eskilstuna

Tunavallen har förändrats en hel del sedan VM-dagen för 60 år sedan. Då fanns inget konstgräs, några höghus i hörnen eller de betongläktare som omger planen. Själva bilden togs antagligen kring hörnet mot Tunavallsgränden/Krongatan.

– Det var som en öppen plats men en liten miniläktare vid sidan av träläktaren. Det syns knappt nu och är svårt att veta. Här var det en ståplatsläktare utan tak. På andra sidan var det träkonstruktioner så när man satt där fick man vrida sig ibland för att följa med.

Åskådarna fick se en målrik match där Jugoslavien tog ledningen tre gånger men Paraguay kvitterade alla gånger och fixade 3–3.

– Det var en mycket trevlig match som jag kommer ihåg med öppet spel och framförallt blev det mål. Idag är det ofta ställningskrig med färre mål. Jag tror att publiken var väldigt nöjd med vad de upplevde på Tunavallen. På det stora hela var det nog ganska lyckat för Eskilstuna uppleva den matchen. Det var inte bara Eskilstunabor utan många reste hit från närliggande orter.

Hur mycket minns du av spelet?

– Nej, jag kommer inte ihåg så mycket mer än att publiken tyckte bra om matchen. Man var uppe i jobbet och kunde inte följa allt. Så var det ofta på idrottsarrangemang där jag hade annat att tänka på.

Några utländska supportrar eller gäster till matchen minns Bernt Engström inte. Annars har han andra minnen från Tunavallen där det hölls EM i skridskor under februari 1958. Det arrangerades friidrottstävlingar då storlöpare från Finland som Lasse Virén kom på besök.

– Sedan var det en B-plan på andra sidan som är bebyggd nu. Där körde man speedway och när Smederna började körde man där. Efter några år försvann Snälltorpet och nu är det Gröndal. Ibland hade vi större matcher och det var några år i Allsvenskan med IFK Eskilstuna när några stjärnor kom hit. Vi har fått en fantastisk fin arena så jag hoppas vi kan få en VM-match igen i framtiden (skratt).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!