Annorlunda allhelgona för många i coronans spår

Coronapandemin påverkar firandet av allhelgonahelgen på länets kyrkogårdar. "Det finns så många sätt att minnas, tacka och hedra."

Biskop Johan Dalman noterar att den fysiska distanseringen har ökat sorgen för alla som mist en anhörig i år. Därför tror han att fler söker sig till kyrkogårdarna och minnesgudstjänsterna i helgen.

Biskop Johan Dalman noterar att den fysiska distanseringen har ökat sorgen för alla som mist en anhörig i år. Därför tror han att fler söker sig till kyrkogårdarna och minnesgudstjänsterna i helgen.

Foto: Jens Alvin

Sörmland2020-10-28 04:45

Många människor som förlorat nära och kära under året har inte kunnat ta farväl av sina anhöriga som de hade önskat. Enligt en färsk undersökning av Sifo och Fonus är det mer än hälften av alla svenskar som förlorat någon under 2020 som fortfarande inte fått säga adjö ordentligt.

Både Svenska kyrkan och begravningsbyråerna förutser därför ett ökat behov av att få hedra och minnas inför allhelgona – samtidigt som många människor fortfarande inte har en gravplats att gå till.

Strängnäs stifts biskop Johan Dalman konstaterar att den fysiska distanseringen har ökat sorgen för alla människor som mist en anhörig i år. Och därför tror han att fler kommer att söka sig till kyrkogårdarna och minnesgudstjänsterna kommande helg.

– Allhelgonatid är tacksamhet och saknad. Vi känner tacksamhet för det som är och saknad inför det som varit. Det är en påminnelse om att ta vara på dem som anförtrotts mig – både de som lever och de som gått före.

Och för det måste man inte fysiskt besöka en kyrkogård. Den befarade trängseln och extra långa köbildningarna i år gör att många förmodligen väljer bort traditionen, med tanke på risken för smittspridning.

– En stilla stund invid köksbordets tända ljus, en blomma vid fotografiet i vardagsrummet – det finns så många sätt att minnas, tacka och hedra de som lämnat oss, säger Johan Dalman.

På grund av covid-19 är det många som helt enkelt inte kan ta sig ut till kyrkogårdarna för att tända ljus. Enligt Fonus och Sifos mätning säger en av fyra att de vill men inte kan besöka en anhörigs grav under kommande helg.

Fonus hjälper sedan förra året till att gratis tända gravljus på alla de orter begravningsbyrån verkar i. I fjol var det drygt 8 000 personer som utnyttjade Fonus erbjudande. I år har hittills över 10 000 människor anmält sig till tjänsten. Thomas Winterquist, kundområdeschef för Fonus Sörmland, är inte förvånad.

– Vi kanske inte alltid vet orsaken till att människor ber om vår hjälp med gravljusen, och många gånger kan det handla om att man bor på annan ort och rent praktiskt inte kan ta sig till graven. Men i år kan jag tänka mig att beslutet är coronarelaterat till stor del. Framför allt äldre tvekar till att själva åka ut till kyrkogårdarna.

– Att minnas och hedra den vi älskar är en viktig del i sorgebearbetningen, därför vill vi hjälpa till och visa omtanke.

I början av veckan hade Fonus Sörmlandskontor tagit emot 340 beställningar av ljuständning: 155 i Eskilstuna, 35 i Strängnäs, 41 i Flen, 50 i Katrineholm, 42 i Nyköping och 17 i Oxelösund.

Många begravningar har blivit uppskjutna under året. Väldigt många människor har därför askan av sin avlidna anhöriga och väntar bara på att få hålla begravning.

– Kremering ska ske inom 30 dagar, men gravsättningen har man ett år på sig att göra. I Sörmland väntar nu ett antal människor på att kunna samla familj och vänner för en ceremoni i samband med gravsättningen. Jag gissar att minneslundarna blir extra välbesökta på lördag.

Fonus gör också så att företaget inför allhelgona iordningställer en särskild coronaminnesplats – i Humlegården i Stockholm – där alla oavsett hemort kan beställa en ljuständning till helgen.

Officiellt var tisdag denna vecka sista dag att beställa Fonus hjälp med att få ett ljus tänt på en anhörigs grav. Men Thomas Winterquist tror inte det ska vara några problem att ta emot några sena beställningar.

Svenska kyrkans råd

På "Bönewebben" på Svenska kyrkans hemsida kan du tända ett ljus digitalt.

På "Första hjälpen vid sorg" finns råd för hur du kan vara ett stöd för anhöriga eller vänner som sörjer.

Besök grav och minneslund före eller efter helgen, då det är färre besökare på kyrkogårdarna.

Tänd ett ljus hemma för att minnas nära och kära, om du inte tryggt kan besöka en kyrkogård.

På Alla helgons dag, lördag, hålls en nationell minnesstund för pandemins offer i Uppsala domkyrka, och ceremonin sänds i TV4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!