Coachproffset: "Det handlar mycket om hur man är"

Smedlagledaren Alexander Edberg menar att han har förändrats av den coachning som Jenny Bergh gett honom. "Det handlar mycket om hur man är", säger Bergh.

Coachen Jenny Bergh har bland annat hjälpt speedwaylagledaren Alexander Edberg.

Coachen Jenny Bergh har bland annat hjälpt speedwaylagledaren Alexander Edberg.

Foto: Johan Petersson

Sport2021-06-12 08:52

Vd:n och grundaren av utbildningscentret Khraft i Eskilstuna "minglade" tidigare i år på Linkedin och fick då kontakt med speedwaykillen Alexander Edberg. 

– När vi träffades sa jag att jag är lite sugen på att testa det här med någon som håller på med idrott, säger Jenny Bergh.

Och 30-årige Edberg nappade och menar att han blivit som en ny människa vilket han berättade om i tidningen tidigare under veckan.

– Merparten av dem vi jobbar med i coachning är chefer och ledare på något sätt men det finns undantag också. Vi sätter upp ett mål utifrån vad det är du önskar att du vill utvecklas inom. Vilken potential har du försökt att få till? Vi hjälper ledaren att utvecklas. Vi är inte psykologer och det är ganska viktigt att säga, sen är det aldrig vattentäta skott. Vi är ju hela människor, säger Bergh.

Hon fortsätter:

– Man pratar ofta om coachning som frågeteknik eller teknik att vända negativa tankar till positiva tankar. Men egentligen handlar det mycket mer om hur man är. I vår utbildning tränar vi deltagarna i både varandet och görandet, en balans som är av vikt i ett coachande förhållningssätt.

– I coachning är min attityd viktig. Vad jag tänker om andra människor, att jag har positiv människosyn och tror det bästa om folk. Om jag gör det, tycker du är fantastisk och något sker i vår relation blir det intressant. Hur kommunicerar du, vad är det du vill, vad du önskar, och vad du vill uppnå. 

För den som elitsatsar inom en idrott är det viktiga frågor, för individen såväl som laget. Om man nu är presterande vare sig det gäller ledarskap inom företag eller sport gäller det att förstå vad jag har makt att göra själv, att det är jag som bestämmer i så stora delar. Att få hjälp med tekniker och tankesätt för att jobba med sina "issues" och sabbotörstankar, det vill säga negativa tankar som förstör. Det kan vara tankar som "Vad gör jag här?, snart avslöjas vilken drummel jag är, jag är bara ett "fake" eller vad man nu brottas med.

Jenny Bergh säger att det också handlar om att acceptera sina svagheter, jobba med dem, förstå att det finns olika perspektiv och vara intresserad av sin omgivning oavsett om det gäller professionella relationer eller privata relationer. 

– Hur får jag folk med mig, vad behöver jag göra och vad finns det för metoder. Inte för att manipulera människor utan för att skapa en ärlig och öppen dialog om hur du och jag kan samarbeta. Hur kan laget få till ett samarbete som gör att det vinner.

– En konflikt mellan dina värderingar kan uppstå inom dig om du som ledare vill uppnå resultat med ditt lag och samtidigt vill vara varm och öppen med någon, det kan resultera i otydlig kommunikation. Kommunikationen är viktig i ledarrollen, att inte bara höra vad någon säger, utan lyssna på hela människan. I det långa loppet kanske det inte är så bra att peka med hela handen om du vill ha spelare som tar eget ansvar och fattar egna bra beslut. Föraren eller spelaren ska ju bli så trygg att den klarar av situationerna som uppstår i en match själv. Man pratar ofta om "sluta gör det där" i stället för att "jobba på det du behöver göra". Ju mer du tänker på det du inte ska göra desto mer har du en tendens att göra just det. De viktigaste frågorna, inte bara för elitidrottare, är snarare vart vill du och vad behöver du göra för att nå dit? Vilka styrkor har du och hur kan du använda dem?

Fotnot: Vill du höra mer om hur Jenny Bergh och hennes kollegor arbetar kan du följa dem i podden KHRAFT. Där berörs många ämnen relaterat till ledarskap och coachning och hur vi fungerar i vår vardag.

Gillar fisk och jazz

Namn: Jenny Bergh.

Ålder: 48.

Bor: Eskilstuna. 

Familj: Min man Daniel, våra två tonåringar Ally och Joel samt hunden Rosa (en Welsh Springer Spaniel).

Äter helst: Fisk eller sallad.

Dricker helst: Vatten. 

Läser: Allt möjligt. Mycket facklitteratur.

Ser på: Arkitekturprogram, alternativt serier. 

Lyssnar på: Poddar. När det gäller musik blir det jazz, soul eller något annat som svänger.

Favoritlag: Modo.

Intressen: Längdskidåkning, löpning, friluftsliv.

Förebild: Människor som står i sin egen storhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!