Efter det misstänkta terrordådet i Bryssel, där två svenska fotbollssupportrar dödades i en attack riktad mot just svenskar, sprids nu en viss oro i Eskilstuna inför den kommande "landskampsveckan".
– Det är en klump i magen på oss alla. Det är hemskt, säger Tobias Frejfors om det inträffade.
Måndag 30 oktober spelar Sveriges U23-landslag mot Frankrike på Tunavallen, dit säkerligen en hel del publik kommer, och torsdag 2 november ställs det svenska herrlandslaget i handboll mot Ukraina i en av allt att döma fullsatt Stiga Sports arena. Under samma vecka ska även en EM-kvalmatch i fotboll mellan Spaniens och Portugals F19-lag spelas i stan. Precis som fyra kamper med ligalandslag (eller motsvarande) i handboll, där Sverige möter både Ukraina och Polen.
Den stora publikfesten blir sannolikt torsdagsmatchen.
– En bra bit över 3000 biljetter är sålda. Vi går mot slutsålt, ungefär 250 finns kvar till försäljning nu, säger Daniel Vandor som är presschef för Svenska Handbollslandslaget.
Frejfors igen:
– Vi kommer att ha den säkerhetsuppsättning vi brukar ha på Eskilstuna Guifs matcher. Sedan kommer vi jobba mer med ordningsvakter på plats, även inne i arenan, och med selektiv visitation vid inpasseringen. Vi ska även informera alla biljettköpare att större väskor behöver gås igenom. För evenemanget som sådant utgår vi från de krav som polisen lokalt ställer på oss.
I den blågula truppen finns Eskilstunatrion Eric Johansson, Daniel Pettersson och Tomas Svensson (ledare) med liksom Guifs Marko Roganovic som kallats som utvecklingsspelare. Om det blir några stora förändringar i upplägg för laget återstår att se.
– Vi har egentligen sedan terrorhotnivån höjdes (i augusti) haft en intern dialog såklart och värderat löpande utifrån vår landslagsverksamhet framför allt och eventuella åtgärder som vi bör ta i beaktning. Och det är ju mycket för att hotet höjts, för att vi är just svenskar och vi representerar Sverige när vi spelar. Sen har vi en person internt på kontoret som har säkerhetsfrågor som ansvar. Vi har också kunskap och kontakt igenom polismydigheter, säger handbollens landslagschef Hanna Fogelström.
Informationen från Riksidrottsförbundet (RF), "gör det ni redan gör och värdera om ni behöver göra det utökat", finns också med i bilden.
– Utifrån det som hände i går har vi inte tagit några nya beslut för aktiviteten i Eskilstuna. Det kommer vi nu att resonera kring om det är några "actions" vi ska vidta, säger Fogelström.
– Vi hade personalmöte i morse och det var en av punkterna att lyfta in och medvetandegöra. Vi har fler landslag, inte bara herrarna i Eskilstuna, som åker i väg på lite småturneringar under hösten och ett hemmamästerskap som kommer. Så det får vi hantera för att skapa trygghet och vara förebyggande för något som vi såklart inte hoppas händer.
Handbollen har känts ganska öppen tidigare med bland annat selfies och autografskrivande, blir landslagsspelarna mer avskärmade gentemot publiken nu?
– Jo men det är väl någonting i helheten man får värdera men vi ska ju inte göra saker bara för att heller. Det handlar om att värdera från situation till situation som "här behöver vi gå en annan väg än vi gjort innan", "här får vi begränsa" och "här får vi köra på som tidigare". Vi har inga konkreta förändringar just nu men mitt uppdrag är såklart att tillsammans med experter se till att det blir en trygg miljö för våra landslag, säger Hanna Fogelström.
Daniel Vandor igen:
– Vi har säkerhetsansvariga inom förbundet som är i ständig dialog med myndigheter och polis. I Uppsala förra veckan (damernas EM-kval mot Färöarna) hade vi extra bevakning på matchen. Överlag är vi försiktigare i det vi gör.
Kan ni garantera publikens säkerhet?
– Det finns väl ingen som kan garantera någonting men vi kommer gör allt vi kan. Sen är det tragiskt det som händer i samhället. Ni har er beskärda del i Eskilstuna också, det sker i Stockholm och runt om i världen men vi gör vårt yttersta för att alla ska känna sig säkra, både spelare och publik, säger Daniel Vandor.
– Vi kan ju aldrig förbereda oss för enskilda individers agerande. Men det är klart att vi gör det vi kan för dom som är på plats och har den omvärldsbevakning som vi anser behövs för att det ska vara ett så tryggt och säkert evenemang som möjligt, säger Tobias Frejfors.
Fotnot: Vi har utan framgång sökt ansvariga i Eskilstuna United som är lokal arrangör för U23-landskampen.