Iskallt EM väntar för seglingsentusiaster

Tjock och spegelblank is, bra vindar – men ingen publik. Det är vad arrangörerna önskar sig inför stundande EM i isjaktssegling utanför Fiskeboda.

Nästa vecka arrangeras EM i isjaktssegling i klassen Monotype XV, i Sverige kallad femton-jakt, på Hjälmarens is. Bilden är från 2001, då EM arrangerades på samma ställe.

Nästa vecka arrangeras EM i isjaktssegling i klassen Monotype XV, i Sverige kallad femton-jakt, på Hjälmarens is. Bilden är från 2001, då EM arrangerades på samma ställe.

Foto:

Sport2017-01-30 21:28

Det är inte första gången som europamästerskapen i den udda sporten isjaktssegling arrangeras på Hjälmarens is utanför Fiskeboda. Bra is, stora ytor och en bra inkvarteringsanläggning gör att platsen lockar.

I helgen samlas här deltagare, i princip bara män, från sju nationer: Sverige, Estland, Finland, Holland, Polen, Ryssland och Tyskland.

‒Den här sporten finns bara i den kalla delen av världen, konstaterar Ulf Torberger från Stockholms isjaktsklubb.

Han är något av en nestor i sammanhanget och var med och drog i gång Svenska XV-Jaktsällskapet på 1990-talet. XV står för 15, vilket är seglets kvadratmeteryta i denna den största av isjaktens klasser. Båtarna är 7,5 meter långa och väger 350–550 kilo med de två besättningsmännen. Toppfarten ligger på uppåt 140 kilometer i timmen.

På måndag drar tävlingarna i gång. Under fem dagar seglar de 36 anmälda jakterna fyra eller fem heat varje dag. Ett heat består av tre varv som seglas i en åtta runt två märken. Banan är runt 2,5 kilometer lång.

Efter varje tävling räknas placeringarna ihop och sista dagen koras en slutsegrare. Titelförsvarare i år är bröderna Kolk från Estland, men Ulf Torberger tror att även några av de fyra svenska ekipagen kan få framskjutna placeringar.

‒Jag skulle bli förvånad om det inte blir någon svensk medalj, säger han.

Den som vill se tävlingarna på plats blir dock snarast avrådd.

‒Det är ingen publiksport. Banan kan ligga flera kilometer ut på isen och som åskådare ser man oftast inte mer än ett litet segel i fjärran. Det är en säkerhetsgrej också, vi vill inte ha folk ute i banan. Men vi kan ju inte hindra människor från att komma hit, det brukar dyka upp några entusiaster, säger Ulf Torberger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!