Jerker Eriksson: "Jag sa gul huva, vit huva, sen drog jag"

När Smederna har matchfri vecka bjuder vi på en stor intervju med lagledaren Jerker Eriksson. Han berättar om utbrottet mot Rospiggarnas Mikael Teurnberg, att gå vilse i fjällen, känslan att vara i Motala och nominera förare när sambon blev redo att föda barn samt vad som är enklast, att snickra ihop ett hus eller ett speedwaylag.

Jerker Eriksson, 38. Lagledare för Smederna.

Jerker Eriksson, 38. Lagledare för Smederna.

Foto:

Sport2017-08-11 08:32

1. Hur ser en perfekt ledig dag ut för dig?

‒Då är det fint väder, jag vaknar tidigt och dricker kaffe på altanen. Sedan blir det en promenad med hunden och efter det umgås jag med familjen. Vi kanske åker till sjön och badar.

2. Berätta om din bästa semesterresa och varför den blev så lyckad?

‒En var när jag och polarna fiskade 50 kilometer norr om Polcirkeln. Det var någonstans nära Arvidsjaur och Arjeplog. Jag gick faktiskt vilse på fjället och fick sova ute en natt utan att veta var jag var. Roligt i efterhand fast jag var lite orolig då.

3. Har du någon gång gjort bort dig så du känt att du velat sjunka genom jorden?

‒Nej, inget särskilt.

4. Varför blev det speedway för dig?

‒Tack vare intresset. Jag och (lagledarkollegan) Stefan Jarl såg mycket speedway, så kom vi in i det. Vi hjälpte till att rulla ut cyklar ur depån ibland. Sedan blev vi lagledare för juniorlaget och Team Bikab.

5. Om du fick bli vilken person som helst för en dag, vem vill du då vara?

‒(lång betänketid) ... jag skulle vilja vara min sambo för att se hur hon uppfattar mig. Hon klagar en del ibland så det vore kul att uppleva hur jag är, haha.

6. Finns det något du önskar att du var bra på men inte är?

‒Jag kan laga hyfsat god mat men det vore kul att vara riktigt duktig på det.

7. När grät du senast?

‒Det kom några tårar av glädje när min son föddes i juni. Då var det lugnt, däremot var jag nära att missa dotterns födsel för hon kom ut sex veckor för tidigt. Jag var lagledare för Dackarna, hade precis nominerat Nicki Pedersen och Michael Jepsen Jensen till heat 15 i Motala när Claire ringde och sa att vattnet hade gått. Så jag sa bara "gul huva, vit huva" och sen drog jag.

8. Är du vidskeplig?

‒Nja. Fast jag vill ha samma keps på alla matcher och gärna samma penna. Och så sparar jag alla protokoll på programbrädan. Jag fyller bara på med nya.

9. Tror du på Gud?

‒Nej.

10. Vad ska man göra för att du ska bli riktigt irriterad?

‒Haha, jag är ganska lättirriterad så det krävs inte mycket. Det kan räcka med olika småsaker bara men det går å andra sidan snabbt över också. Dåliga beslut av speedwaydomare blir jag i alla fall arg av ...

11. Vilka egenskaper krävs för att vara en bra lagledare i speedway?

‒Enligt mig måste man vara ärlig och köra raka puckar. Det håller inte att köra med bortförklaringar, ge förare garanti att få köra matcher eller favorisera någon.

12. Går det att skapa laganda? Till skillnad från andra sporter har ju dina killar olika lagkamrater beroende på veckodag.

‒Det går och är väl den största uppgiften för en lagledare. Du måste skapa harmoni och få de här killarna att dra åt samma håll de få timmar det handlar om. Visst, lite taktik och sånt under matcherna handlar det också om. Men det är ju inte som i fotboll och ishockey där man tränar ihop hela veckorna och skapar spelsystem. Själva tävlandet sköter ju förarna själva.

13. Enklaste respektive svåraste föraren du har arbetat med?

‒Då väljer jag faktiskt samma person i båda fallen – Nicki Pedersen. Jag hade honom i Dackarna och det var enkelt för att han är otroligt proffsig, hans team också, det är aldrig något strul och du vet vad du får. Han är också otroligt bra på att hitta rätt setup på cykeln till första heatet. Samtidigt har Nicki en personlighet som kräver mycket energi och kan ta en del från laget och lagledningen. Men det är sån han är och utan hans fokus skulle han inte ha blivit världsmästare flera gånger.

14. Du har egen snickarfirma, hur är den branschen?

‒Det är slitsamt, helt klart. Du får jobba väldigt mycket och får inte alltid betalt för alla timmar du lägger ner. Det var lite kämpigt i början att få uppdrag men nu är det inga problem. Samtidigt är det svårt att tacka nej även om man kanske borde ibland. Man vill göra alla nöjda. Men om kroppen håller fram till pensionen vet jag inte, det är mycket bärande och sliter mycket på till exempel knäna.

15. Vad är lättast, att snickra ihop ett hus eller ett speedwaylag?

‒Haha, helt klart att snickra ihop ett hus. Där finns det ju ritningar. I speedway måste du hitta rätt känsla och ha stor plånbok. Har du inte plånboken gäller det att hitta guldkornen. I år hade jag väl hoppats mer på exempelvis Jepsen Jensen och Andrej Karpov.

16. Din sambo är från England. Träffades ni genom speedwayen?

‒Ja. Jag var mekaniker för Eric Andersson när han körde i Smederna och då hjälpte jag även honom i England. Så första gången jag träffade Claire var i Oxford, hennes kusin var speedwayförare ett tag och då fanns hon i publiken så vi började prata efter en match.

17. Hur skulle du beskriva dig som pappa?

‒Jaa ... ibland har jag lite för mycket i huvudet. Det är många samtal med förare och sånt. Plus att jag har svårt att komma hem och vara jätteglad om vi har förlorat en match så det kan väl tyvärr gå ut lite över familjen. Men jag tror att jag kan vara både sträng och snäll som pappa, det gäller att hitta rätt balans.

18. Ditt temperament ska ha gjort att Micke Teurnberg (nu lagledare i Rospiggarna) fick en jätteutskällning av dig när han dömde Team Bikab. Vad hände?

‒Jag var ung och het och ville visa killarna i laget att jag brydde mig. Det var i Nyköping där Eric Andersson blev utkörd i staketet och ändå utesluten. Då blev jag tokig och eftersom depåtelefonen inte fungerade sprang jag till domartornet och skällde ut Teurnberg. Andreas Jonsson satt också där och jag frågade vad han tyckte. Jag tror han höll med domaren, haha. Men mitt temperament kan vara både en styrka och svaghet. Så länge man kan ta varandra i hand efter matchen och be om ursäkt så är det okej om man brusar upp ibland.

19. Du sägs vara "väldigt ekonomisk". Är det förtal eller sanning?

‒Det kan stämma. Med egen firma vet man att det inte går att strössla med pengar och det finns alltid en baktanke. Vi spenderar pengar men på rätt saker som hus, semester och liknande. Så ekonomisk kan jag köpa, snål – nej.

20. Utifrån er trupp i år, skulle du se det som succé om Smederna når slutspel eller är ni så bra att ni bör vara där?

‒Om Grigorij Laguta kört bra och varit med hela säsongen tycker jag att vi skulle nå dit. Men serien är otroligt jämn. Lejonen ska verkligen vara stolta över att nå slutspel, det var ett lag vi trodde vi skulle ha efter oss. Å andra sidan ligger vi före Piraterna och Rospiggarna vilket är bra. Om vi missar slutspel blir jag sjukt besviken men vi har ändå gjort det okej med tanke på exempelvis Laguta. Når vi kvartsfinal får vi möta Lejonen eller Dackarna och då är det 50/50. Går vi då till till semifinal har vi gjort en jäkligt bra säsong.

Vill gärna träffa Peter Forsberg

Fullständigt namn: Jerker Leif Gustav Eriksson

Smeknamn: Har inget, jag kallas Jerker.

Födelsedata: 21 maj 1979.

Bor: Utanför Sundbyholm.

Familj: Sambo och förlovad med Claire, dottern Alice, 3 år, sonen Noah, åtta veckor, och labradoren Lufsen, snart 4 år.

Yrke: Snickare med egen firma.

Intressen: Trav och fiske, fast det hinner jag sällan med nuförtiden med jobb, speedway och småbarn.

Ser på tv: Inte mycket, men en del sport. Har tittat på friidrotts-VM nu.

Favoritsida på nätet: sportowefakty.pl (polsk sportsida med mycket speedway).

Favoritlåt: Musik är inte min grej så har ingen särskild.

Favoritmat: Kebabtallrik.

Favoritdryck: Kall öl.

Värsta hushållssysslan: Diska är jäkligt tråkigt.

Kändis du vill träffa: Peter Forsberg, har alltid hållit på Modo också.

Bra egenskap: När jag ger mig in i något gör jag det fullt ut.

Mindre bra egenskap: Enligt min sambo gör jag inte allt fullt ut när det handlar om hemmasysslorna ...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!