Sakkunnig kritiserar inkilningen: "Är aldrig okej"

Gå runt med underkläder och bjud upp en manlig tränare på dans. Eskilstuna Uniteds inkilning väcker reaktioner. "Frågar du mig så är en inkilning aldrig okej", säger Lena Klintberg, utvecklare på Eskilstuna kommun med fokus på bland annat barnrätt.

Lena Klintberg, utvecklare på Eskilstuna kommun med fokus på bland annat barnrätt, är kritisk till Eskilstuna Uniteds inkilning under träningslägret i Spanien.

Lena Klintberg, utvecklare på Eskilstuna kommun med fokus på bland annat barnrätt, är kritisk till Eskilstuna Uniteds inkilning under träningslägret i Spanien.

Foto: Bildbyrån/Arkivbild

Fotboll2022-03-17 07:22

Efter att AFC Eskilstuna-spelare poserat i en rosa kjol under en "inkilningsvecka" i Turkiet har Eskilstuna-Kuriren kunnat avslöja att en inkilning – med inslag av att ha underkläder ovanpå vanliga kläderna och bjuda upp en manlig tränare för en dans – även förekommit under Eskilstuna Uniteds träningsläger i Spanien.

Och händelsen väcker reaktioner.

Lena Klintberg är utvecklare på Eskilstuna kommun med fokus på barnrätt och HBTQI och sakkunnig inom ämnet runt inkilningar.

– Frågar du mig så är inkilningar aldrig okej, all form av inkilning är förkastlig. Man vet inte hur en inkilning landar hos någon och ingen ska behöva ställas inför valet om jag ska vara med eller inte, oavsett om det så är på universitet, högskola eller i en idrottsförening, säger hon och fortsätter:

– Vi människor är flockdjur, det gör att vi kan ställa upp på saker som är emot vad jag egentligen står för bara för att få höra till flocken. Det blir som en maktyttring, vill du höra till flocken så ska du göra vissa saker och då kan en del människor gå väldigt långt utanför sin egen känsla och självbild. Och det kan bli sår och ärr som inte syns, men ligger kvar inombords hos några. Jag tycker även att man bör undra vad det gör på sikt med den människan? Sådana här inkilningsprocesser kan urarta och så känner den utsatta personen nu, att när det är dags för den att ta det här vidare till nästa kull: "Nu kan jag ge igen". 

Lena Klintberg är tydlig med att hon inte kan uttala sig om det specifika fallet hur spelare i Eskilstuna United reagerat på inkilningen, men fördömer inkilningar generellt.

– I bästa fall är det frivilligt och personer kan säga: "Nej, jag vill inte". Men man ska inte förminska grupptrycket som finns eller personen som går med på det här för att få tillhöra gruppen, för att få en enklare väg in i laget. Och då är frågan: Vad är frivilligt eller inte? Det måste man diskutera. Lägg ner inkilningar i stället bara, tycker jag. Bjud på en kopp kaffe och tårta eller ha en femkamp hela gruppen i era vanliga träningskläder. Det är att välkomna folk med värme och kärlek och man behöver inte vara orolig för om det är frivilligt eller inte, säger Lena Klintberg.

I det aktuella fallet har Eskilstuna United spelare också som är under 18 år.

Och det strider mot barnkonventionen, som är lag i Sverige, att utsätta barn för utsatta situationer eller kränkningar.

– Nu säger jag inte att det är så i just det här fallet, men normalt sett förekommer inkilningar när ett ledarskap har tagit ett steg tillbaka. Det kan till exempel vara på en skola där elever får egen makt när man tar emot nya årskullar av elever eller som i det här fallet, säger Lena Klintberg.

Med tanke på samhällsdebatten och att problematiken lyfts upp den senaste tiden, är du förvånad över att inkilningar ägt rum så sent som för några veckor sedan?

– Att inkilningar överlag lever kvar i en modern tid är sorgligt. Det finns överallt och förekommer här och nu. Så jag är inte förvånad, men beklämd över att det pågår. Men det är också viktigt att prata om det, för det är först då det går att motverka det. Vi måste prata om svåra och obekväma saker för att det ska kunna ske en utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!