Så kan barnidrotten i Sörmland bli bättre

Tränare som går över gränsen. Misstankar om oegentligheter av olika slag. Föreningslivet lever inte alltid upp till att vara den trygga miljö för barnen som den borde. Men det finns hjälp att få.

Love Swartz (infälld) är ungdomssakkunnig på RF Sisu Sörmland. Han jobbar mot alla föreningar för att utveckla och förbättra miljön runt barnens idrottande. Han blir kontaktad av personer som upplever problem av olika slag.

Love Swartz (infälld) är ungdomssakkunnig på RF Sisu Sörmland. Han jobbar mot alla föreningar för att utveckla och förbättra miljön runt barnens idrottande. Han blir kontaktad av personer som upplever problem av olika slag.

Foto: TT/RF SISU SÖRMLAND

Sport2020-12-09 12:17

Idrottsrörelsens värdegrund bygger på fyra hörnstenar: Glädje och gemenskap, allas rätt att vara med, rent spel och demokrati och delaktighet.

Men idrottsmiljön inte alltid fri från vare sig för hård press, favoriseringar, hot, trakasserier eller till och med övergrepp. Många gånger kan föreningar eller enskilda föreningsmedlemmar hamna i svårlösta situationer.

RF Sisu Sörmland har återkommande utbildningar för att göra föreningarna uppmärksamma och medvetna om vägar att komma till bättre ordning och få en tryggare miljö runt ungdomarnas idrottande.

– Bara under hösten har närmare 30 idrottsföreningar och 150 personer deltagit, säger Love Swartz, barn och ungdomssakkunnig på RF Sisu Sörmland som håller i dessa kurser digitalt.

Han märker att det är en typ av frågeställningar som ofta dyker upp:

– Vi vet inte hur vi ska hantera den här tränaren. Man misstänker att tränaren kanske inte är så bra ur ett tränarperspektiv, säger Swartz.

Han påpekar att de allra svåraste situationerna är de som hamnar i en gråzon.

– Det finns situationer där man kan diskutera rätt eller fel. Man kan ha olika åsikter, det handlar snarare om vad man kan använda för utvecklingsmetod.

Det kan exempelvis handla om att man känner att ens barn tävlar för mycket.

Tycker du att Sörmlandsföreningarna är bra på att jobba i förebyggande syfte?

– Vi har över 300 föreningar men väldigt olika förutsättningar. De allra flesta vill skapa en bra och trygg miljö och gör sitt bästa. Men de som förstår att det finns mer att göra är inte 100 procent. Jag skulle önska att fler föreningar såg värdet i att delta i utbildningarna.

Swartz är mycket väl medveten om att det i många föreningar ibland kan vara svårt att få tag i en tränare och man är glada bara att få någon, bra eller dålig.

– Det är barnens säkerhet det handlar om. Hellre ingen ledare till barnen än en ledare man inte har förtroende för.

Swartz hade nyligen ett samtal från en förening som misstänkte att en ledare nyttjade alkohol under dagtid. Hans råd var tydligt.

– Visa att ni bryr er om personen och fråga hur det är. Men gör också klart att detta inte hör ihop med barnidrott.

Sisu Sörmland jobbar också nära något som heter idrottsombudsmannen.

– Det är fortfarande en ganska ny funktion som finns centralt på Riksidrottsförbundet. Men den har redan gått från att vara en tjänst till två. En är visserligen vakant just nu men jag anser att man behöver vara tre, säger Swartz.

Dit kan man vända sig när alla närmre vägar är omöjliga.

– När man känner att man inte kan göra någonting. Till exempel att styrelsen är en del av problemet.

Normalt sett är annars just föreningens styrelse den man först ska gå till om man upplever problem runt sitt barns idrottande. Andra insats kan vara det specialidrottsförbund sporten tillhör.

Det går även att vända sig till Sisu Sörmland.

– Men vi misstas ofta för att vara en utredande organisation som kan ge bestraffningar, konstaterar Swartz.

Däremot kan Sisu Sörmland hjälpa till med att sortera den problematik man vill ha hjälp med vidare till rätt personer eller instans.

– Vi vill inte att idrottsombudsmannen ska bli nedringda av ärenden man inte ska hantera.

Man kan också lämna sitt ärende till idrottsombudsmannen anonymt. RF har öppnat en visselblåsartjänst. Allt som kommer in dit behandlas konfidentiellt.

Fyra bra punkter

Det här kan er förening göra i förebyggande syfte:

Skaffa er kunskap.

Lyft trygghetsfrågorna på ledarträffar och föräldramöten.

Arbeta fram och kommunicera en tydlig och förankrad värdegrund i föreningen.

Ta fram en tydlig och enkel handlingsplan.

(Källa: RF Sisu Sörmland)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!