Sörmlandsidrotten gör upprop efter skriverierna

Förra veckan skrev vi om de unga domarna Elina Åteg och Emelie Göthlin som fått nog av psykningar, hets och hån när de dömer matcher. Som reaktion på tjejernas berättelse har Sörmlandsidrotten dragit i gång kampanjen #backadomarna och uppmanar nu alla att stötta uppropet.

Så här såg det ut i Eskilstuna-Kuriren förra veckan.

Så här såg det ut i Eskilstuna-Kuriren förra veckan.

Foto:

Sport2017-03-14 04:30

Åtegs och Göthlins berättelse har fått stort genomslag. Flera som undertecknad pratat med i olika sammanhang är inne på samma linje – att det behövs göras något åt problemet och att det är starkt av tjejerna att gå ut i tidningen och prata om sina upplevelser.

Det har även fått Sörmlandsidrotten att dra i gång kampanj #backadomarna som handlar om att stå upp för en schyst ledar- och läktarkultur.

‒I korthet går den ut på att förebygga en trygg barn- och ungdomsidrott bedriven i en miljö där unga oerfarna domare får vara med och utveckla sporten de älskar. Att behöva gå in på planen med en klump i magen, en rädsla för att tränare eller publik ska trycka ned en, det är oändligheter ifrån hur idrott ska kännas och upplevas. Ett domaruppdrag är nervöst nog som det är. Man vill göra rätt, vara rättvis och stöttande, en betydande del av ett större sammanhang där långsiktig utveckling och idrottsutbildning står över matchresultat, antal gjorda mål eller några domarmissar, säger Love Swartz som är barn- och ungdomsansvarig på Sörmlandsidrotten.

Idag har i stort sett alla lagidrotter krav på matchvärdar, observatörer eller liknande, utsedda av arrangörsklubben för att säkerställa att miljön och stämningen följer Svensk Idrotts värdegrund.

‒Detta fungerar många gånger men tyvärr också ibland inte alls. En förklaring är att allt för stort fokus läggs på resultat; ledares eller föräldrars vilja att vinna till varje pris. Det kan tyckas vara idrottens kärna att tävla och mäta sig i olika sammanhang men i fallet med barn och ungdomar måste vi ha andra målsättningar. Inga barn som spelar eller ungdomar som dömer ska någonsin behöva utstå eller ta emot psykningar och påhopp. De behöver saklig och konkret feedback, och för ge dem detta finns det formella tillvägagångssätt. Ta kontakt med matchvärd på plats eller styrelsen till arrangörsklubben om du har åsikter om domarens insats, säger Swartz.

Han fortsätter:

‒Att psyka, skrika eller till och med hota, vilket tyvärr förekommer det också, är ingenting annat än rent sabotage. Och var och en av oss som befinner oss i en matchsituation med barn och ungdomar inblandade måste ta ansvar för en sund, uppmuntrande miljö. Först och främst genom självreflektion och i andra hand genom civilkurage och mod för att säga ifrån.

Sörmlandsidrotten menar också att ledare, matchvärdar och domare även måste få stöd i att bryta en pågående match när värdegrunden inte efterlevs.

‒Föreningarna och dess ledare måste visa vad som är viktigast och detta genom att ibland våga fatta tuffa beslut. Vad lär vi annars våra barn? Det går att förebygga en god kultur genom tydlig kommunikation gentemot tränare och publik samt exempelvis presentera dagens domare för publiken och upplysa om villkoren för barn- och ungdomsidrott. Vi har alla ett ansvar, låt oss ta det och därmed vända denna trend en gång för alla, säger Love Swartz.

Sörmlandsidrotten riktar även ett extra stort tack till Elina Åteg och Emelie Göthlin som "visade på stort kurage när de gick ut i tidningen och beskrev deras upplevelser av att döma handboll".

Så här gör du för att #backadomarna

Sörmlandsidrotten uppmanar alla att dela med sig av goda och mindre goda exempel på diverse beteenden som du ser runt en match- eller tävlingssituation. Du kan skriva kortfattat på deras webbplats finns mer om kampanjen #backadomarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!