Vill du börja springa under våren så har Eskilstuna Trailklubb ett komma i gång-pass en gång i veckan. Dessutom kan du ta med din hund.
– Vi har ett antal hundmänniskor som är med och jag brukar med jämna mellanrum uppmana till att ta med hunden. Jag har sedan lång tid tillbaka kallat det för traildog, säger Per-Arne Lindberg och skrattar.
– Vi har ett antal hundar som ibland är med och de gillar verkligen att komma ut i skogen. Speciellt en brukar vara med – en liten borderterrier som heter Humlan. Hon är så härlig för när hon fattar att vi ska börja röra på oss, ylar hon iväg 150 meter. Det är bara ren glädje och det smittar också av sig på oss andra.
Ibland är det också en hund som rycker in och ger en extra tändvätska när det är motigt ute i naturen.
– Vi hade något pass för ett tag sedan där en tjej kroknade lite. Och då fick hon ta över en lite större hund. Hon hade aldrig sprungit med hund tidigare och efter tre kilometer stannade husse henne och frågade om hon inte tyckte det var jobbigt längre. "Vadå jobbigt, det är ju bara roligt, sa hon då".
– Hon hade ju fullt sjå med hunden och kände inte av hur jobbigt det var, säger Per-Arne Lindberg.
Eskilstuna Trailklubb har ett spann från nybörjare till elit. De kallar sig främst upplevelselöpare och springer i naturen – på stigar, obanat och de leder som finns, både i Eskilstuna och på annat håll.
– Vi springer där det är vackert, bland annat på Sörmlandsleden, Gyllenhielmska leden och i en del naturreservat. Det blir även i Vilsta och Årby och ganska snart ska vi springa vid Sörfjärden.
När de är ute på en löptur handlar det oftast om en timme, ibland kan det bli ytterligare en halvtimme. Men det är passledaren vid just det tillfället som bestämmer var alla ska springa.
– Normalt sett springer vi inte fort. Vi har tid att göra några stopp så att man kan titta och fotografera. Och då finns det även utrymme för att stoppa något gott i munnen, säger Per-Arne Lindberg och fortsätter:
– I måndags till exempel, då hade vi ett pass i Vilsta och samlades strax innan klockan sex. Vi joggade bort en bit mot Skjulsta, där var passledaren som hade satt upp ballonger på en rundslinga med en viss distans emellan och alla springer utifrån sin nivå.
– Vi sprang i 15 minuter så det blev drygt tre varv på den sträckan. I och med att det är höjdskillnader ute i skogen blir det som det blir. Efter det körde vi grodhopp och lite andra övningar. Sedan avslutade vi med en ny intervallslinga innan vi sprang tillbaka till Vilsta. Så det blev runt sju kilometer totalt.
Klubben som har drygt 80 medlemmar och startades 2013 arrangerar även läger utomlands och senast var de i Italien. De har även varit i Kullaberg i Skåne och dit ska en grupp igen i november.
– Att vara med i klubben ger mig både glädje och en social samvaro. Man snackar en del när man träffas och sedan är det ofta vacker miljö runt omkring. För jag brukar säga att jag är allergisk mot det där svarta - asfalten alltså. Jag har hellre ett grispass i skogen än att springa på en lång raksträcka, säger Per-Arne Lindberg.
När favoritskogen i Sörmland kommer på tal drar han lite på svaret.
– Just nu är det nog Vilsta. Den är så stor och varierad plus att det finns otroligt många stigar som folk normalt inte går på.
För den som är intresserad av att vara med på en löptur är det bara att dyka upp.
– Just torsdagar klockan 18 brukar vi ha ett komma i gång-pass. Men platsen kan vara på lite olika ställen som Årby eller i Vilsta så det är bara att besöka vår sajt där vi har en kalenderfunktion om var och när vi samlas just den gången.
Är man osäker på att ta med hunden, kom då först en gång ensam och ta med hunden nästa gång.
Och för dig med hund. I september kör Eskilstuna hundcenter en traildogtävling i Vilsta. Värt att skriva upp i kalendern.