Bästa vännerna redo för Allsvenskan: "Vi har inte åstadkommit någonting ännu"

2010 spelade duon ihop för första gången, då i Helsingborgs U17-lag. Nu är skåningarna Jesper Björkman och Gustav Jarl redo för den allsvenska premiären med AFC.

– Det är nu allvaret börjar på riktigt, säger Björkman.

28 mars 2019 19:05

De båda AFC-spelarena växte upp en dryg kvart med bil ifrån varandra på den skånska kusten. Jesper i Laröd, strax norr om Sundets Pärla Helsingborg och Gustav en bit längre upp i Höganäs. 2010 träffades de för första gången när den två år yngre Gustav flyttades upp till Helsingborgs U17-lag, där Jesper redan spelade, och sedan dess har ”pågarna” hållit ihop.

– Vi är bästa vänner, iallafall enligt mig, säger Jesper och sneglar mot Gustav.

– Ja, det är vi. Du ingår absolut i den närmsta kretsen, säger Gustav leende tillbaka.

Gustav kom till AFC Eskilstuna inför den gångna säsongen och Jesper anslöt till klubben strax innan träningslägret i Turkiet i februari.

Hur är det att spela tillsammans igen?

– Det är fantastiskt kul, säger Jesper.

– Så länge vi inte spelar mot varandra på träning eller i samma lagdel. Då kan det gnissla lite, säger Gustav och skrattar.

– Vi vill ju vinna båda två och känner varandra så väl vilket gör att vi ställer väldigt höga krav på den andre, säger Jesper.

Hur mycket umgås ni utanför fotbollen?

– Väldigt ofta, flera gånger i veckan. Vi tar en fika, käkar lunch eller hänger på kvällarna, säger Jesper.

Trots en minst sagt imponerande försäsong är de båda skåningarna eniga och tydliga om att det är först nu som allvaret börjar.

– Det har gått över förväntan under försäsongen såklart, det tror jag alla är överens om. Samtidigt måste vi inse att vi inte har åstadkommit någonting ännu. Säsongen är lång och om det blir en dålig allsvensk sejour är försäsongsmatcherna inte värda någonting, säger Jesper och Gustav nickar instämmande.

Båda två har varit nyckelspelare under försäsongen. Jesper har, förutom en halvlek under träningslägret i Turkiet, spelat varenda minut hittills.

– Jag har fått ett stort förtroende från ”Mance” (Nemanja Miljanovic) i varje match och sådant växer man med. Det har varit nyckelfaktorn och jag har kunnat ta steg framåt hela tiden.

Känner du som ny försvarare någon extra press med tanke på AFC:s starka defensiv förra året?

– Ja, det är klart det är en stor press och den känner jag av en del. Men jag förstår nu också varför laget var så starka bakåt under förra säsongen. Vi jobbar stenhårt på träningarna med just den biten. Extrem noggrannhet och vi försöker hela tiden identifiera misstagen och träna bort dem, säger Jesper.

Gustav har i sin tur imponerat stort från sin offensiva kantroll och stått för bland annat flera mål i Svenska cupen.

– Det finns ingen magisk formel som har gjort att det har lossnat. Men jag trivs väldigt bra med min position och det är där jag känner att jag får ut mest av min kapacitet. Jag har också fått vara skadefri och varit tillgänglig till varje match vilket såklart spelar in. Sedan är det klart att när man har lite stolpe in och får till det så växer självförtroendet och man vågar ta för sig ännu mer.

Varför har det gått så bra för AFC hittills under 2019?

– En av de största anledningarna tror jag är att vi har tränat mycket hårdare än de flesta andra lagen. Det är något som märks väldigt tydligt i matcherna där vi har avgjort nästan alla i slutet, säger Jesper.

– Jag håller med. Alla våra spelare har orkat ta de där extra metrarna som gör att vi kan hålla tätt bakåt eller få in ett avgörande mot slutet, säger Gustav.

Hur trivs ni i Eskilstuna?

– Jag trivs väldigt bra nu när jag har fått min lägenhet och kommit till ro. Jag är en anpassningsmänniska så jag tror att jag skulle trivas nästan var som helst. Då har nog Gurra lite mer hemlängtan, säger Jesper och sneglar mot sin kamrat.

– Ja, jag är väl lite hemmakär i Helsingborg. Jag gillar kusten där med hamnen och allt. Men jag trivs bra här också, framför allt nu när Jesper har flyttat hit, svarar Gustav.

Nu är de bästa vännerna redo för den allsvenska premiären, på söndag hemma mot IFK Göteborg.

– Det är otroligt viktiga matcher nu i början av säsongen. Matcher där vi ska kunna ta poäng eller vinna. Vi har samtidigt byggt upp ett bra självförtroende under försäsongen och jag hoppas att det kan visa sig på planen. Man är helt klart lite nervös och spänd, säger Jesper.

– Vi måste gå ut och försöka sätta ner foten direkt även i Allsvenskan, tillägger Gustav kort.

Båda två har tidigare erfarenheter från allsvenskt spel. Jesper har 24 matcher på kontot och Gustav har två starter och tre inhopp.

– Det var ju många år sedan men jag vet ändå vilken nivå man måste ligga på och det känns skönt att ha ett par matcher i bagaget. Samtidigt är jag väl medveten om att jag personligen har en bit kvar till att prestera vecka ut och vecka in i Sveriges bästa liga. Det är en otroligt stor skillnad mellan Allsvenskan och Superettan, säger Jesper.

Vilka är de största skillnaderna?

– Dels är det pressens bevakning. Den är enorm i Allsvenskan jämfört med Superettan. Slår vi ett storlag i år blir det förmodligen en riksnyhet till skillnad från om vi vinner mot Brage på bortaplan. Sedan är det självklart tempo- och kvallitetsskillnad över lag, säger Jesper.

Gustav:

– Jag vill poängtera att Superettan är en oerhört tuff liga och det finns många duktiga spelare där också. Men nu i Allsvenskan så är det i stället Sebastian Larsson som går fram och slår en frispark till exempel och det blir ju skillnad såklart.

Vad har ni för målsättning?

– Vi har inte satt upp någon över huvudtaget faktiskt och det hade vi inte under förra året heller. ”Mance” är väldigt bra på att pränta in att det är en match i taget, säger Gustav.

– Vi är inget företag och kan inte tänka så långsiktigt. Vi ska gå ut och ta tre poäng, en poäng eller noll poäng. Det är det enda vi kan göra och sedan får vi räkna ihop hur mycket det blev i slutändan, fyller Jesper i.

Ni tippades näst sist på den allsvenska upptaktsträffen. Kommentarer?

– Bara bra. Antingen lever vi upp till deras tipp och så blir de glada eller så överraskar vi. Vi har passat bra som underdogs i cupen så det fortsätter vi gärna med, avslutar Jesper.

Gustav Jarl

Fullständigt namn: Gustav Alexander Jarl.

Smeknamn: Gurra.

Födelsedata: 28/5 1995.

Tidigare klubbar: Höganäs United, Helsingborgs IF, Assyriska, AFC United.

Bor: Eskilstuna.

Familj: Två syskon, mamma, pappa och hund.

Intressen: Film och böcker.

Ser på tv: Film och serier. Följer True detectiv just nu.

Favoritsida på nätet: Wikipedia.

Favoritlåt: Pianoman med Billy Joel eller Pride med U2.

Favoritmat: Husmanskost.

Favoritdryck: Ramlösa.

Värsta hushållssysslan: Dammsuga

Kändis du vill träffa: Robert De Niro.

Bra egenskap: Snäll

Mindre bra egenskap: Dålig förlorare och ibland även dålig vinnare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jon Alexandersson