Fartfest som tar nya spännande grepp

Under lördagen startar Eskilstuna Motorklubbs årliga stortävling i rally, EMK-kannan. Tävlingen ingår i den populära Svenska rallycupen och senare år har just Eskilstuna med sitt fina rykte om fina vägar och bra arrangemang blivit Sveriges största rallytävling, sett till antalet deltagare.

En stortävling som EMK-kannan kräver en stor skara medarbetare. Här syns Åke Berg, tävlingsledaren Kjell Eriksson, banchefen Anders PG Malmström, Helena Malmström och Sune Vesterlund vars VW Bubbla kommer synas i tävlingen.

En stortävling som EMK-kannan kräver en stor skara medarbetare. Här syns Åke Berg, tävlingsledaren Kjell Eriksson, banchefen Anders PG Malmström, Helena Malmström och Sune Vesterlund vars VW Bubbla kommer synas i tävlingen.

Foto: Pierre Skytt

Bilsport2023-09-20 14:57

Antalet just nu är inte rekordnivå men väl för att kvala in i det övre skiktet. Klubben jobbar som vanligt stenhårt med alla pusselbitar som ska falla på plats och få cirka 200 funktionärer att ställa upp innan motorerna startas upp på lördagsmorgonen.

Ett nytt grepp till i år är att EMK tillsammans med Tuna Park har förlagt både start och mål samt prisutdelning till Tuna Park och City Gross. Kulturnämndens ordförande kommer att flagga av deltagarna klockan 10.00.

Med en ny plats och en delvis annan publik än vanligt ser EMK chansen att visa upp rallysporten.

– Och att vi startar med en publiksträcka i Ekebygropen gör att fler kan ta chansen att se ekipagen på ett enkelt sätt, så nära stan, menar tävlingsledaren Kjell Eriksson.

Veronica Gustafsson centrumledare ser positivt på att dra ännu fler människor till Tuna Park.

– Att vi provar ett nytt grepp som fått så positiv respons från Tuna Park och City Gross är jättekul. Tävlingen drar alltid mycket folk så vi provar till och med att ha huvudkontor i Tuna Park bland övriga lördagsshoppare, säger biträdande tävlingsledaren Björn Olson.

Den andra specialsträckan ligger mellan Kungsör och Arboga. Den går mot Västermo och är välkänd.

En sträcka som är speciell och klubben alltid får mycket beröm för är Svalboviken som finns med även i år. Den avslutande SS4, vid Hjälmaresund, kallas den ”Rosa sträckan”. Bara tjejer skall bemanna avslutande provet. Ett initiativ som ska locka fler tjejer till sporten som funktionärer. En av dom flitiga i klubben är Helena Malmström.

– Själv kommer jag sitta i målbilen och sköta den biten med tider, säger Helena som är inför taggad inför uppgiften.

Dessutom har ett samarbete ingåtts med Rosa rallyrattar om att samla in pengar till cancerforskning, alla intäkter från sträcka fyra och del av försäljningen av programmen kommer gå oavkortat till detta ändamål.

SMK Nyköpings Christoffer Haglund vill försvara segern från i fjol och tvåan Kalle Gustafsson från Haninge vill säkert bättra på sin andraplats. EMK:s Per Göthberg och Johan Oscarsson i varsin Porsche är också sevärda bland de övriga 140 deltagarna. Mer info om tävlingen finns på Eskilstuna MK:s hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!