Världsettan Fan Zhendong blev för svår i finalen, men Truls Möregårdhs VM var trots det en formidabel succé. Silvermedaljören skapade stor uppmärksamhet med sitt vågade och vägvinnande spel. Minst lika stor snackis blev hans sexkantiga racket.
– Pingis är en ganska konservativ sport, det har alltid varit den här runda formen. Även om det har gjorts vissa försök tidigare är det här något helt nytt, säger Filip Wirström.
Filip Wirström är själv pingisspelare, han lämnade hemorten Katrineholm som 15-åring för att gå pingisgymnasiet i Eslöv och satsa fullt ut på sporten. I slutet på gymnasiet trappades satsningen ner och han började istället jobba med att utveckla sporten. I sex år har han jobbat på Stiga sport i Eskilstuna och för två år sedan inleddes arbetet med den nyskapande produkten som nu är i hela pingisvärldens fokus.
En designer utan pingisbakgrund fick i uppdrag att plocka fram ett antal olika former på ett nytt racket med fokus på att det skulle vara visuellt snyggt men även prestationshöjande. Den hexagonformade designen uppfyller båda kriterierna.
– Vi såg att den här formen är inte bara snygg, den har även flera fördelar. Då kände vi att det här kan bli något, säger Wirström.
En fördel med den nya modellen, som har fått namnet cybershape, är att spelaren lättare kan se rätt vinkel mot bordet och får därmed större chans att träffa bollen. Överkurs för de allra flesta, mer lättbegripligt är fördelen med träffytan.
– Övre delen av bladet där man oftast träffar bollen och ska ha sin bollträff har vi gjort större. Nertill är den lite mindre för att balansen inte ska bli fel. Vi har även kompenserat vikten genom valen av kolfiber och trämaterial, säger Wirström.
Arbetet med den nya produkten har skett bakom kulisserna under stor tystnad för att inget om världsnyheten skulle läcka ut i förtid.
– Det har varit en lång process som vi har varit tvungna att hålla hemlig. Den drar till sig uppmärksamhet så om vi hade stått och tränat med den hade det tagits bilder och lagts ut på forum. Väldigt mycket hemlighetsmakeri, säger Wirström.
Truls Möregårdh introducerades för ett år sedan då han i hemlighet var på plats i Eskilstuna och provade sitt nya racket för första gången. Därefter har han tränat med sitt nya racket tillsammans med sin bror på kvällarna i Eslöv när det har varit tomt i hallen.
– Vi har tagit fram den här stommen just för Truls. Vi riktar oss mot nästa generations spelare och vi ser honom som ett framtidsnamn. Han gillade idén första gången han såg den och det är kul att han är så trygg med den och känner fördelarna. Det har höjt honom mentalt. Han vågar testa nya saker och är unik på det sättet, säger Wirström.
Målet var hela tiden att Stiga skulle vara klara med sitt nya racket lagom till VM, men att det skulle bli den succé det blev i Truls Möregårdhs hand hade inte Filip Wirström vågat drömma om.
– Det var över förväntan även om vi hade våra förhoppningar. Det betyder mycket för alla oss som har jobbat länge med det här.
Ett bättre skyltfönster än VM och den resa Truls Möregårdh gjorde kan Stiga knappast tänka sig och intresset för den nya produkten har skjutit i höjden direkt.
– Det har varit galet! Det är kommentarer överallt och alla undrar vad det här är. Många undrar om den är godkänd, men det finns inga regler kring storlek och form, säger Wirström.
Jag antar att det är ganska hett i Kina?
– Ja, det är ett jäkla surr där nere. Det är ett superintresse i Asien.
Eskilstuna är i pingisvärldens blickfång kan man säga?
– Ja, det är superkul! Men vi är redan kända i pingisvärlden, det känns kul att vi nu även uppmärksammas lokalt.
Nu är målet att cybershape ska bli framtidens själklara racketval.
– Det är helt klart förhoppningen. Det är många som frågar oss varför ett sexkantigt racket, men man kan ju lika gärna fråga sig varför det ska vara runt. Många inom pingisen gillar inte förändringar, då är det extra kul att göra något unikt och försöka lyfta sporten, säger Wirström.
De svenska representanterna i VM gjorde ett utmärkt jobb med att lyfta sporten och visa att Sverige åter är ett land att räkna med. Förutom Truls Möregårdhs silver bärgade dubbelparet Mattias Falck och Kristian Karlsson det första svenska VM-guldet på 30 år.