Bordtennisgiganten och Eskilstunaprofilen "Jocko" har gått bort

En av Eskilstunas stora idrottsprofiler har lämnat oss. Lars-Åke "Jocko" Jonsson somnade förra veckan in i sitt hem efter en tids sjukdom.

– Han satte näven i luften från sin säng när Sverige gick till kvartsfinal i fotbolls-VM. En sann idrottsman och fighter, säger sonen Patrik.

8 mars 2018 15:30

Lars-Åke blev 81 år och var en mycket framgångsrik bordtennisspelare. Han blev svensk mästare vid tre tillfällen, två gånger i dubbel och en gång i lag med IF Verdandi. Jocko tog även två SM-guld som veteran samt blev polsk mästare med Stellan Bengtsson i herrdubbel.

– Men det kanske mest anmärkningsvärda var nog att han lyckades ta minst ett DM-guld under 50 år i rad. Från 1951 till 2000, berättar Patrik Jonsson.

Internationellt sett representerade Jocko Sverige i VM i Stockholm 1957 och VM i Dortmund 1958 samt spelade EM i Zagreb 1959.

– En annan merit, som nog inte så många andra har, är att pappa faktiskt har plusstatistik på Jan-Ove Waldner. De möttes en gång i ett SM när J-O var 15 år och då lyckades pappa besegra honom. Så det blev 1–0 i inbördes möten mellan dem, berättar Patrik.

Eftersom sönerna Patrik och Niclas blev duktiga inom golf försökte Jocko sig även på spelet med en hårdare boll. Det var dock lite klurigare än han först trodde.

– Pappa sa att han skulle komma ner till 18 i handicap direkt. Men han nådde till 25–26 som bäst, berättar Patrik.

Bland övriga utmärkelser kan nämnas att Jocko mottog Eskilstunamedaljen "för gagnerik gärning" 1997 och Eskilsstatyetten 1998. Han var även hedersordförande i Eskilstuna Idrottsföreningars Samorganisation och i Linden Hockey.

Lars-Åke Jonsson efterlämnar hustrun Barbro (de gifte sig 1960), barnen Maria, Niclas och Patrik samt sju barnbarn.

– Vi hann prata en lång stund någon vecka innan han gick bort och han var väldigt nöjd med sitt liv. Även om pappas bortgång inte kom som en chock är det så klart väldigt jobbigt. Han var min förebild, säger Patrik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stefan Alhag