Bra läge för Olsson efter fin försäsong

Josefin Olsson var upphaussad medaljfavorit inför Rio-OS i seglingens laser radial. När den viktiga säsongen 2019 börjar utanför Floridas kust i början av nästa vecka har "Josse" redan nu ett småputtrigt slagläge igen.

26 januari 2019 09:00

Josefin Olsson är påtagligt positiv och avslappnad när hon svarar från USA inför Miamis världscuptävling. Nyköpingstjejen, som fick sin seglingsuppfostran i OxSS i Oxelösund och numera håller till i KSSS i Saltsjöbaden, har också haft en väldigt givande vinterträning.

Ska man ta OS-medalj i damernas laser radial finns det inga genvägar. Det var ett dussin EXTREMT duktiga världsartister till seglare som gjorde upp i Rio. Josse var en av de snabbaste i frivind, vilket inte minst märktes i det avslutande medaljracet där straffpoängen dubblas.

De detaljer som gjorde att det inte blev medalj då ska bort är det förstås meningen.

Försäsongen började redan i oktober med ett läger på Gardasjön i Italien med fokus på det fysiska arbetet i båten.

– Gardasjön är ett ställe som är känt för att det blåser mycket. Lägret blev tufft men gav väldigt mycket.

I november och december tränade Josefin Olsson sedan i Vilamoura, vatten utanför Portugals kust.

– Det var med en liten men duktig träningsgrupp. Vi tränade mycket fart för att bli lite snabbare på kryssen och länsen. Sedan körde vi även en del race eftersom vi gillar att tävla...

Efter nyår åkte Olsson till Florida där hon sedan har spenderat hela januari.

– Vi började med att segla en liten regatta i Fort Lauderdale för att komma in i racingen inför världscupen. Efter det har vi tränat i Miami med fokus på teknik i båten.

Hur känner du dig i kroppen efter alla timmar på vattnet sedan oktober?

– Kroppen mår bra, den fysiska träningen har gått bra och med många timmar i båten så känner jag mig i bra form.

Vad brukar det vara för förhållanden i banområdet utanför Miami så här års?

– I Miami brukar förhållandena växla ganska snabb och variera från dag till dag. Det brukar kunna passa mig ganska bra då jag bemästrar de flesta förhållandena. Vi kommer även ha en prestationspsykolog på plats med ut i coachbåten – nytt och spännande!

Vad blir viktigt på värdetävlingarna detta år, bara placeringar eller testa olika taktiska och tekniska grejor?

– Vi har lite olika mål på de olika regattorna; vissa är prestation och andra mer resultat. Den nu i Miami är prestation med fokus på starter och situationer runt märken.

Du var ju GRYMT snabb när du fick fri vind i Rio, har du en liknande känsla i båten nu?

– Nja, lite kanske... det är ganska platt vatten i Miami så det är inte lika utmanande som i Rio, vilket gör att båtarna går ganska lika i fart. Men det känns ändå bra i båten.

Är det starterna eller nått annat moment som framför allt behövs vässas inför OS-säsongen 2020?

– Ja, inför OS är det just starter som behöver förbättras – och sedan farten i stora vågor som vi förväntar oss i Japan.…

Undertecknad var på plats i Weymouth när Josefin Olsson var på OS 2012 för att se och lära men själv ville mycket mera än plats 18 som det slutade med – då fick hon knappt luft av besvikelse i den mixade zonen ute på den stora brittiska flottbasen efter en dag med blandade resultat. I Rio var hon där för att segla om guldet och slutade sexa.

Då förra säsongen med blandade resultat var som vassast just i de japanska OS-vattnen är det här redan ett svenskt medaljhopp. Under säsongen kommer det rätas ut hur stort – för det blir alltid en och annan oväntad storsatsning eller comeback förutom den vanliga världseliten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tomas Larsson