Chugunov stor matchhjälte i Vetlanda

Det blev en gastkramning. Men Smederna kör SM-final för tredje året i rad. Gleb Chugunov dominerade i Småland när Vetlanda besegrades med 45–44 i den andra semifinalen. "Han är helt otrolig" säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson.

10 september 2019 21:36

Eskilstunalaget gick segrande ur det första mötet med 46–44, två poäng som skulle behövas mot Vetlanda som gått obesegrat på hemmaoval hela säsongen.

Försprånget åts dock upp omgående då Szymon Wozniak och Dominik Kubera körde in en fyrtvåa före Michael Jepsen Jensen och Andzejs Lebedevs.

Matchen stod och vägde fram till det sjätte heatet då hemmalaget fixade kvällens första femetta. Artem Laguta och Brady Kurtz stod för vacker styrning och hemmapubliken började känna doften av final med totalställningen 64–61 till Vetlanda.

– Jag var ganska lugn i början faktiskt, men ju längre matchen led desto mer kröp nervositeten fram, säger Jerker Eriksson.

Den regerande mästaren hade inte gett upp hoppet om en tredje rak SM-final. Fredrik Lindgren och Gleb Chugunov kontrade direkt med en femetta i det sjunde och vips, så var det fördel Smederna igen.

Men den här matchen var långt ifrån över och det skulle pendla fram och tillbaka både en och två gånger. Efter två raka tretreor kunde hemmalaget återta övertaget efter en fyrtvåa i det tionde heatet. Det innebar att det i paus var Vetlanda i förarsätet med en poäng, 75–74.

Efter paus vände det på nytt när Chugunov höll Bartosz Zmarzlik bakom sig och körde in fyra pinnar tillsammans med Lebedevs. Det gav smedledning 78–77 efter elva körda heat.

– Banan var väldigt bra och jag fick upp hög fart. Jag är mycket nöjd med min insats, säger Chugunov.

Ytterligare en tretrea senare klev så Smedernas ryske stortalang fram på nytt mot världens bäste ligaförare. Redan under första varvet i heat 13 kunde Chugunov vackert styra förbi Zmarzlik och höll hela vägen i mål. Med sig fick han också Przemyslaw Pawlicki på en poäng och ett litet ryck från gästerna, 85–82, inför nomineringsheaten.

– Oj, vilken förare alltså. Han kör om både Zmarzlik och Laguta här i Vetlanda. Det tror jag aldrig har hänt, säger Eriksson.

Jepsen Jensen och Lindgren körde in en tretrea i det 14:e vilket tvingade Vetlanda till en femetta i det avslutande heatet för att nå en SM-final.

– De tog starten och tog ett femett-läge efter första kurvan. Då dyker Chugunov upp igen och bara drar iväg. Han är helt otrolig, säger Eriksson.

Talangen vann det sista heatet och matchen slutade 45–44, totalt 91–88. Därmed väntar en ny SM-final för Smederna mot Dackarna.

– Vi kan verkligen slå alla lag, så är det. Med all kvalitet och starka sammanhållning vi har går vi självklart för ett nytt guld, säger Chugunov.

Eskilstunalaget börjar hemma 24 september, och returen körs i Målila dagen efter.

Matchfakta

Vetlanda–Smederna 44–45

Vetlanda: Szymon Wozniak 3, Dominik Kubera 7+1, Artem Laguta 14, Brady Kurtz 2+1, Bartosz Zmarzlik 13, Filip Hjelmland 0, Viktor Palovaara 4.

Smederna: Michael Jepsen Jensen 7+1, Andzejs Lebedevs 3+1, Gleb Chugunov 13+1, Fredrik Lindgren 11+1, Przemyslaw Pawlicki 6+1, Linus Eklöf 3, Adrian Miedzinski 2+1.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jon Alexandersson