Därför tog SPF initiativet till att Friskis och Svettis i Eskilstuna under veckan hängt på den nationella kampanjen för seniorer som innehöll många programpunkter i hälsans tecken.
Vem/vilka initierade den?
– MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger Annika Skogsberg. Jag läste om kampanjen i våras och att fokus skulle vara aktiviteter som befrämjade träning och balans.
Varför är det så viktigt?
– Det räcker inte att man som äldre går ut och går promenader och spelar bridge. Båda är bra, absolut, för att få frisk luft och kondition och för att hålla hjärnan igång. Men man behöver träna sin rörlighet och sina muskler också.
Annika berättar att redan efter 60-årsåldern, ja ännu tidigare, tappar man muskelstyrka, skelettet blir också skörare. Att hålla igång med mer belastande träning är därför viktigt för att man ska skona sitt skelett, inte bryta sig lika lätt om man faller. Muskelstyrka gör även att man har bättre reflexer. Anpassad träning för alla, även om man har en kronisk sjukdom eller är rullstolsburen, är viktigt.
– Vi måste orka hålla upp kroppen, även om vi blir äldre. Många sjunker ihop, över sina rollatorer om inte annat. Att träna benstyrkan, rygg- och mage är jätteviktigt i det sammanhanget. Många äldre har också yrsel, av mediciner om inte annat, men det går även att träna upp sin balans.
Annika säger att naturligtvis botar man inte cancer eller andra allvarligare sjukdomar med träning, men man kan ändå skaffa sig bättre livskvalitet.
– Varför göra saker värre än de behöver vara. Vi vet att 20 procent i Sverige (ca 1,9 miljoner) är 65 år och äldre. Man lever alltså ungefär en tredjedel av sina liv som pensionär. Den tredjedelen måste man förvalta. Tar vi hand om oss själva på bästa sätt, skjuter vi upp vårdbehovet.
Medellivslängden i Sverige har ökat stadigt under en längre tid och ser ut att fortsätta stiga.
Du är själv ledare på Friskis o Svettis?
– Ja, det är jätteroligt och den äldsta i gruppen – jag leder jympa soft och jympa dans – är över 90 år.
Annika själv är fyllda 70 och har tyckt om att träna under hela sitt liv, utom när hon hade småbarn kanske då tiden inte räckte till.
Hur länge har du varit engagerad i SPF Seniorerna?
– Direkt när jag slutade jobba – jag har jobbat på Posten i alla år fram tills jag blev 63 – så anmälde jag mig till SPF. Det kändes viktig, för som enskild människa är det svårt att påverka.
Ett år hann Annika sitta i styrelsen innan hon i våras blev tillfrågad om hon ville ställa upp som ordförande.
Hon berättar att SPF:s huvudinriktning är att skapa inflytande i samhället, påverka äldrepolitiken så vi får en så bra ålderdom det bara går och de värnar mycket om valfrihet.
Ovanligt med kvinnlig ordförande?
– Ja, men vi är flest kvinnor i föreningen.
Annika Skogsberg avslutar med intressant fakta – om någon nu undrar varför SPF och många med dem engagerar sig i seniorers hälsa:
Omkring 1 600 personer äldre än 65 år dör årligen i fallolyckor, eller fyra varje dag.
Det är samtidigt sex gånger fler personer som dör i fallolyckor än i vägtrafiken och sju gånger fler läggs in på sjukhus till flöjd av fall.