Damlandslaget levererade i Stiga – slog regerande OS-mästaren

2 284 personer fick under fredagskvällen se Sverige besegra den regerande OS-mästaren Ryssland med 27–24 i Stiga Sports Arena.

– En jättefin arena och superkul med så mycket publik, säger den svenska målvakten Jessica Ryde.

22 mars 2019 21:44

Det var ett av världens bästa landslag som väntade svenskorna i Stiga Sports Arena under fredagskvällen.

Den regerande OS-mästaren Ryssland fick nöja sig med silver i EM-slutspelet i Frankrike i slutet av förra året efter finalförlust mot värdnationen. Sverige var ett av lagen som lyckades besegra ryskorna på deras väg mot finalen. Matchen i mellanrundan slutade med svensk seger 39–30.

Matchen i Stiga var den första av två träningsmatcher länderna emellan som även drabbar samman i Norrköping under lördagen.

I det svenska laget saknades bland andra Isabella Gulldén och Johanna Westberg, men vid tränarbänken fanns som vanligt den assisterande förbundskaptenen och tidigare Guiftränaren Janne Ekman som gjorde sin sista match i Stiga, åtminstone på ett tag.

– Det är alltid roligt att spela här och mycket liv på läktarna vilket det var även i kväll, säger Janne Ekman.

I det svenska laget fanns det en hel del nya spelare som testas på landslagsnivå för första gången.

– Det handlar mycket om att spela in dem i truppen. Erfarenhetsmässigt betyder det ganska mycket och även samspelet mellan spelarna på planen, säger Ekman.

Efter en halvknackig inledning med ett par tekniska misstag från de båda lagen kom spelet igång och Sverige ryckte åt sig en 8–5-ledning efter knappa kvarten spelad.

Ryskorna, för dagen utan storstjärnan Anna Vjachireva, åt sig ikapp en aning och i halvtid var det blågul ledning med uddamålet 14–13.

– Det blev lite ryckigt stundtals men det är inte så konstigt med tanke på att några aldrig har spelat tillsammans tidigare. Det tar alltid tid att spela ihop sig.

Sverige rivstartade sedan den andra halvleken och gick ifrån på nytt till 19–14, mycket tack vare inbytte Jessica Ryde i målet som stängde igen butiken närmast totalt.

– Den första delen av halvleken är jag väldigt nöjd med. Om man kunde kopiera den till den andra delen hade jag gärna gjort det, säger Ryde och skrattar.

Ja, för den ryska björnen skulle vakna. Med sex raka mål var gästerna från öst ikapp 21–21 med nio minuter kvar att spela.

– Jag tappade lite fokus i målet och de fick en del frilägen. Vi började tänka för mycket och lät nerverna ta över.

Ekman:

– Vi spelade bra anfallsspel då också men vi missade för många avslut och de fick komma ikapp.

Men det skulle vända ännu en gång. De 2 284 på läktarna i Stiga fick se Sverige gå ifrån en tredje gång och till slut vinna med 27-24.

– Ryssland är ett land som har en tradition av att spela väldigt bra, så det är starkt av oss att vinna, säger målvakten Jessica Ryde och fortsätter:

– Vi jobbade för segern hela vägen. Även när de kom ikapp tog vi oss tillbaka och kunde avgöra.

Janne Ekman, som också är målvaktsansvarig i landslaget, var nöjd med sina adepter.

– Det är klart man blir glad när allting sitter för målvakterna och det vi har pratat om fungerar. Det var en bra blandning av räddningar från sex- och nio meter av både Johanna (Bundsen) och Jessica. Målvaktsräddningar är ofta framgångsreceptet till ett bra resultat.

Under lördagen väntar returmöte i Norrköping.

– Det är jätteviktigt att vi går för segern där också. Vi är så många nya i laget och vi vill få upp självförtroendet och vinnarrutinen i gruppen.

Hur var det att spela i Eskilstuna?

– En jättefin hall och superkul med så mycket hejande publik. Det var fantastiskt kul att få vinna här, säger Ryde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jon Alexandersson