Med anledning av Coronaviruset och dess påverkan fattade förbundsstyrelsen nyligen beslutet att senarelägga seriestarterna för nämnda serier till i mitten av juni – dessutom spelas fotbollsåret 2020 som enkelserier. 

– Vi har lyssnat in de olika synpunkter och önskemål distriktsförbunden haft, och utifrån dessa inspel försökt hitta kreativa lösningar som ger oss bästa möjliga förutsättningar att genomföra säsongen på ett bra och sportsligt acceptabelt vis. Vi har samtidigt eftersträvat tydlighet och enhetlighet – en gemensam hållning och hantering av de utmaningar vi står inför. Jag är övertygad om att alla inom svensk fotboll är eniga om att åtgärder och anpassningar är helt nödvändiga, och att man ställer sig bakom styrelsens beslut, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

IFK Eskilstuna, som i år håller till i division 2, hade hoppats på ett komprimerat upplägg med 26 omgångar. 

– Det känns tråkigt och oväntat att det blev en enkelserie. Vi trodde faktiskt att det skulle bli ett fullt spelschema så det blir säkert väldigt annorlunda med att bara spela 13 matcher, som det blir för vår del. Det kommer förmodligen bli små saker som avgör tabellplaceringarna, säger IFK:s tränare Andreas Fröjdfeldt och fortsätter:

– Men samtidigt är det bara fotboll det handlar om. Har förbundet tagit beslutet litar vi på att det är det bästa.

De lokala division 3-lagens tränare kommenterar beslutet:

– Det är speciella tider vi lever i och vi har full respekt för beslutet. Jag hade önskat fler matcher men det finns säkert fler anledningar med att få tag i domare och planer som beslutet grundar sig på. Att de skulle flytta serien har jag anat en längre tid men nu har vi fått ett besked och får vi anpassa oss till det, säger Anders Pense tränare i Viljan.

– Det är ett riktigt tråkigt beslut men det är bara att acceptera. Samtidigt är det lika för alla lag men det lag som har mest flyt kommer att ta hem serien, säger Sami Hanna tränare i Syrianska.

– Tycker förbundet så kan vi bara stå bakom deras beslut. Alla lag står inför exakt samma utgångsläge med att ladda om och hitta nya träningsupplägg. Men beslutet gynnar alla lag lika mycket som det missgynnar, säger Citys tränare Aziz Halimi.

Tävlingavdelningen påbörjar nu detaljarbetet kring exakt seriestart och spelordning.