Domarkollegor ska döma veteran-VM

Andra veckan i maj ger sig handbollsdomarna Alf Åteg och Patrick Eriksson ner till Kroatien för att döma inofficiella veteran-VM för klubblag.

– Både jag och Affe tyckte det lät som en rolig grej så vi tackade "ja", säger Patrick Eriksson.

3 april 2019 19:00

Normalt dömer de handboll i division 1 och 2 för herrar samt i Damallsvenskan. Men i början av maj åker duon till Kroatien för att döma matcher tillsammans på internationell nivå.

– Vi fick en inbjudan efter att Affe hade pratat med Daniel Eriksson på Sörmlandsidrotten och hans son, Kalle. Sonen lirar i HK Eskils ungdomslag och hade nyligen varit nere på målvaktsläger i Kroatien. Där hade han fått nys om att Masters-VM skulle äga rum under våren och han hade pratat med de som var ansvariga. Kort efter kom frågan om vi var intresserade, säger Patrick.

– Och det var vi, säger båda och skrattar.

Alf och Patrick har dömt handboll tillsammans i flera år och är kända profiler inom sporten i Eskilstuna.

– Jag brukar skämta om att vi båda är lite hjälpgummor för det finns inte så många domare i handboll. Men en rolig anekdot är att jag var tio år när jag dömde min första match. Det handlade om en division 2-match som slutade 17–17 där Guifs Runar Svensson stod på ena sidan linjen som ledare och Eskils Hasse Leonardsson på den andra. Så jag har dömt ganska länge, lika länge som han är gammal – 43 år, säger Alf och tittar på Patrick.

Därefter har det blivit mängder med matcher för domaren Alf. Bland annat ungdoms-OS i Portugal 1997, ett antal kvalmatcher till Champions League och SM-finalen 1999 mellan Drott och Redbergslid.

Däremot blir det inte några svenska lag i veteran-VM för klubblag.

– Det är tyvärr inga som anmält sig. Men hela äventyret ska bli roligt och lite grädde på moset, för det var ett tag sedan jag var ute och reste, säger Alf.

Kollegan Patrick Eriksson är inte sen att kommentera:

– Vi dömer matcher hela tiden och serierna i Sverige är i full gång så någon direkt uppladdning inför resan ska nog inte behövs varken för mig eller Affe. Det är bara att köra på som vanligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krister Rubensson