Drömhopp tog Linda till VM-silver

Linda Holmström, som tävlar för Nyköpings BIS Friidrott, tog en silvermedalj i tresteg i Veteran VM i Torun, Polen. Och slog ett 22 år gammalt rekord.

1 april 2019 18:00

Du hade tydligen en helt lysande serie i tresteg?

– Det gick sjukt bra. Tresteg höll jag på med som ung och det är en av de roligaste grenarna, men det finns ju inte med i femkampen så jag har inte tränat så mycket på det. Men jag har å andra sidan tränat mer smart. Tidigare kunde jag sticka ut och springa en och en halv mil, gå på gymmet eller spela badminton, nu tränar jag mer friidrott, mer tekniska bitar.

Vad har du gjort för att bli så mycket bättre? Det personliga rekordet från 1997 löd tydligen på 11.29 och det var 22 år sedan. Nu hade du fyra hopp över 11.29 – 11.45, 11.42, 11.44, 11.48.

– Jag har kört höjd och lite spänsthopp och då får man mer fjång i benen. Sen var den här tävlingen inomhus och det var mycket folk på läktarna och jag går i gång när folk ger mig av deras energi. Det är så himla häftigt. Hon som kom trea – hon vann förövrigt förra året – hoppade om mig i sitt sista försök med en centimeter. Och när jag stod där och skulle göra mitt sista hopp så är det som om jag kan trycka på en knapp i kroppen för att få i gång adrenalinet. Det börjar sticka i armar och ben, och så klappade de på läktaren. Jag hade en jättedålig ansatslöpning men fick till ett skitbra hopp och ökade på med två centimeter. Det var en härlig final.

Såg även att du var nära ett brons i femkamp?

– Jag är ju aldrig nöjd med en fjärdeplats men jag gjorde min bästa femkamp någonsin, jag presterade bra i alla grenar, men det räckte inte. De andra var snäppet vassare. En av deltagarna var till exempel med på OS 2008. Men jag vann två av grenarna mot henne; längd och 800 meter. Skulle jag ha varit med i K40-klassen som jag är nationellt, nu fick jag hoppa in i K35 eftersom jag fyller år i juni, så hade jag vunnit. Så det var en bra prestation, men man är aldrig nöjd med en fjärdeplats, speciellt inte om det bara är 31 poäng från pallen.

Om två veckor väntar nu en 14-kampstävling i Finland för Linda, men de stora målen i år är annars EM i Venedig och VM i 14-kamp i Finland i augusti.

Klubbkompisen i Nyköpings BIS Friidrott, Christian Albing, slutade på en niondeplats i femkampen i M45-klassen. Christian fick ihop 3292 poäng. Vann gjorde gamle landslagsmannen Mattias Sunneborn med 3812 poäng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Gustafzon Cummings