Ilskan: Syrianska nobbas – täcker över skyltar på Tunavallen

Syrianska har skickat in en ansökan om pengar från Eskilstuna Kommunföretag.
Svaret: Avslås.
Däremot får AFC 200 000 kronor i utökat stöd.

Syrianskas ordförande Fredrik Krait är besviken.

Syrianskas ordförande Fredrik Krait är besviken.

Foto: Johan Petersson

Ekonomi2025-01-09 12:15

– Det verkar vara ett recept för att kunna få pengar att man missköter sin ekonomi, säger Syrianskas ordförande Fredrik Krait.

– Vi måste strama upp vår policy, säger Lars Andersson som är Kommunföretags ordförande.

Konstgräs eller inte på Fröslunda IP har varit en het fråga de senaste åren och ännu har inte Syrianskas önskan blivit verklighet. Nu kommer nästa smäll för stans näst bästa fotbollslag på herrsidan. Klubben får inte något ekonomiskt stöd av Eskilstuna Kommunföretag.

– Rent officiellt fick vi bara en kort rad där det står "vi avslår er ansökan", ingen skriftlig motivering, säger Fredrik Krait som berättar att klubben sökte för första gången och vill ha 150 000 kronor.

I ett protokoll från ett styrelsesammanträde som Kommunföretag hade 19 december förra året står det bland annat: "Styrelsen frågade om status gällande Eskilstuna Syrianskas ansökan om sponsring. Sponsringsgruppen är restriktiva med nya avtal i avvaktan på att ny sponsringspolicy ska beslutas under våren".

– Vi gör ingenting nytt nu, säger Lars Andersson.

Innebär det att Syrianska kan få pengar senare?

– Ingen aning. Vi ska ju ändra sponsringspolicy och då måste man ju uppfylla de krav som kommer att ställas i den och eftersom den inte är ändrad ännu vet jag inte det. Och jag kan inga detaljer om Syrianska.

Att Syrianska inte får några pengar nu på grund av att sponsringspolicyn ska ändras köper inte Fredrik Krait.

– Att kommunen öppnar upp för att förändra hjälper ju inte oss på något vis, säger Krait.

– Och när vi får ett rakt avslag på vår ansökan följer de inte sin egen policy som säger att sådana beslut måste fattas av styrelsen. Man slänger vår ansökan i papperskorgen direkt utan att ens ta upp det, styrelsen har ingen aning om vad vi skrivit. Jag har förklarat det för både deras ordförande Lars Andersson och andra i styrelsen, som förresten aldrig svarar på mina mail. Jag får jaga dem på telefon och då har de knappt tid att prata. 

undefined
Lars Andersson är ordförande för Eskilstuna Kommunföretag.

Samtidigt som Syrianska får noll kronor utökas AFC Eskilstunas stöd med ytterligare 200 000 utöver den ordinarie summan som förra året var 600 000 plus 125 000 för att klubben marknadsför staden.

– Det ena är att bevilja någon som inte fått stöd tidigare och ska falla inom den policyn vi har. Sen är det så, och det är helt utanför policyn egentligen, att för något eller några år sedan var United illa ute och fick också ett extra stöd. Man hade samlat ihop pengar från privatpersoner och liknande och fick tio procent av det från oss, säger Lars Andersson och fortsätter:

– När det gäller AFC är det inte samma förutsättningar riktigt men vi har ändå bedömt att med de åtgärder som vidtagits har de förbättrat sin ekonomi på sikt och då behandlar vi, även om det inte är helt lika, dem på samma sätt som vi gjorde med United. Sen kommer vi utvärdera i samband med att vi ser över policyn under våren att man fullföljer det som står i avtalet vad gäller gentjänster och det kan vara allt från att man har Eskilstuna kommuns bolag på tröjan till att man är ute och besöker bostadsområden. 

Fredrik Krait är upprörd.

– Någon slags rättvisa borde det finnas. Det verkar vara ett recept för att kunna få pengar att man missköter sin ekonomi. Då kan vi göra som United och AFC, missköta ekonomin och nästan gå i konkurs. Då kanske Kommunföretag går in och börjar sponsra oss, säger Krait.

Syrianska har tidigare tagit beslut om att, den kommande säsongen, spela sina hemmamatcher i division två på Tunavallen.

– Då kommer vi täcka över alla kommunföretagens skyltar som finns uppsatta där. Det är inte mer än rätt, de betalar ju inte för sig. Det blir snyggt på Tunavallen med svarta skyltar i stället för att det exempelvis står Eskilstuna kommunföretag eller Eskilstuna Energi och miljö. 

Hur känns det för dig och er som klubb att ni inte får några pengar?

– Vi har aldrig blivit sponsrade av Eskilstuna Kommunföretag så på sätt och vis har vi inte förlorat något. På ett annat sätt förstärker det bara attityden gentemot föreningen från hela Eskilstuna kommunkoncern, att man vare sig bryr sig eller har något intresse. Det blir såklart en enorm besvikelse men man är van nu, säger Fredrik Krait.

Lars Andersson säger att han förstår Syrianskas besvikelse.

– Ja, det är klart jag gör. AFC vill också ha mer pengar än vad de får från oss och är också besvikna, säger Andersson.

När ungefär ska ni se över policyn i vår?

– Jag vågar inte säga det men för mig känns det angeläget att göra det så fort som möjligt.

Så du kan inte nu lova att Syrianska får pengar på sikt?

– Nej, jag kan inte säga det. Vad jag än säger kan det bli fel, det är lika bra att avvakta det där så man är säker på att man säger rätt.

Har alla andra, som exempelvis IFK Eskilstuna (som bytt plats i seriesystemet med Syrianska), kvar sina avtal tills vidare?

– Jag vet inte om det ändrats på någonting. Det är inte allt som kommer till styrelsen, vi har en beloppsgräns där, men de är nog kvar, säger Lars Andersson.

Guif var den förening som fick mest pengar 2024 av Kommunföretag – 1 200 000 kronor plus 125 000 för marknadsföringen av Eskilstuna.

Så mycket får klubbarna

Under 2024 fick Eskilstunas elitidrottsföreningar totalt 5 440 000 kronor av Eskilstuna Kommunföretag. Till barn- och ungdomsidrott gick 1 251 000 kronor.

Här nedan följer en lista på hur pengarna fördelades till stans alla föreningar förra året.

Kategori elitidrott/på väg

Guif (handboll) 1 200 000 kronor

Eskilstuna United (fotboll) 900 000

Smederna (speedway) 900 000

Eskilstuna Gymnastikförening 650 000

AFC Eskilstuna (fotboll) 600 000

Linden Hockey 300 000

Eskilstuna Basket 250 000

AFC Futsal 240 000

Eskilstunagymnasterna 200 000

Eskilstuna Bordtennisklubb 200 000

Barn- och ungdomsidrott

Eskilstuna Friidrott 300 000

Råby-Rekarne Friidrott 250 000

IFK Eskilstuna 100 000

Eskilstuna Futsal 75 000

Eskilstuna IK Konståkningssektionen 75 000

Eskilstuna City (fotboll) 60 000

Kvicksunds SK (fotboll) 50 000

Nyby Torshälla Ridklubb 50 000

Torshälla Innebandy 40 000

Kfum Zero One Six (skateboard, inlines mm) 40 000

Eskilstuna Södra FF (fotboll) 40 000

Ärla IF (bland annat fotboll, orientering och skidor) 40 000

Eskilstuna Dansakademi 30 000

Eskilstuna Bandysällskap 25 000

BK Sport (fotboll) 25 000

Eskilstuna Cykelklubb 18 000

Eskilstuna Ponnytravsällskap 18 000

Lets Move (dans) 15 000

I kategorin samhällsansvar/CSR får bland andra Eskilstuna Parasportförening 100 000 kronor. 

Samverkansöverenskommelser

Detta syftar till att marknadsföra platsvarumärket Eskilstuna utanför kommunens gränser. 

I denna kategori får Smederna, United, AFC, EGF och Guif 125 000 kronor vardera. Breeders Crown mm (trav) får 150 000. Eskilstuna Friidrott, SLA, Eskilstunacupen (IFK, Skogstorp och Kvicksund) och Eskilstuna Basket cup (EB) 50 000 vardera.

Källa: Eskilstuna Kommunföretags handlingar om sponsring och samverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!