Melker Oscarsson gör kåsadebut

I förhandssnacket sägs det att ingen debutant lär klara sig till mål i årets tuffa novemberkåsa. I historiken kan man se hur mellan 30 och 50 procent av startfältet gått i mål genom åren. Trots den tuffa utmaningen är det inget som den yngste i juniorklassen, Melker Oscarsson räds.

Melker Oscarsson är redo för det stora äventyret Novemberkåsan i skogarna runt motorstadion utanför Eskilstuna.

Melker Oscarsson är redo för det stora äventyret Novemberkåsan i skogarna runt motorstadion utanför Eskilstuna.

Foto: Pierre Skytt

Enduro2019-11-29 14:50

Den här helgen avgörs novemberkåsan utanför Eskilstuna.

– Jag har tränat mycket och känner mig redo, säger Melker.

Melker har rutin på två hjul sedan sju års ålder, tidigare i motocross. Han har senaste året successivt växlat över till enduro.

– Crossen är mer intensiv medan enduro är mer uthållighet och något som är mer krävande, menar Melker.

Melker som kommer från en riktigt inbiten motorfamilj där farfar Mats Oscarsson i unga år körde tvåhjulingar innan han gick över till rallysporten. Något som Melkers pappa Mikael och farbror Johan hållit på med sedan körkorten klarades av. Melker för motorarvet vidare i Oscarssonfamiljen men vill inte blåsa upp för stora förväntningar på sin debut i Novemberkåsan.

– Huvudmålet blir att ta sig runt, säger 19-åringen och fortsätter:

– Övre halvan i klassen måste väl ändå vara målet, skrattar farbror Johan i bakgrunden, medan förberedelserna pågår för fullt i en av familjeföretagets lokaler på Kungsgatan i Eskilstuna.

Melker är mer försiktig med målsättningen men tycker det hela ska bli ett roligt äventyr där hela familjen Oscarsson stöttar. Pappa Mikael ska agera ryggsäcksåkare under tävlingen, mamma Maria supportar och farbror Johan finns med som mekaniker och alla är sammansvetsade för bästa tänkbara uppladdning. Melker jobbar i familjeföretaget Nordslingan Bil och trivs bra med att vara service- och reservdelsansvarig.

Tävlandet på motorcykel har burit frukt med bra placeringar som presterats av Melker. Han har kört Karlshamns Cup och trots att han inte deltog vid två tillfällen slutade han trea totalt i den cupen. Men ingen annan tävling är lik Novemberkåsan där helt andra regler gäller.

–Jag är ingen elitåkare, menar Melker som har en Yamaha 250 kubiks fyrtaktare att ta sig över stock och sten med i ett förväntad snötäckt lördagsdygn i skogarna kring Eskilstuna. Motorcykeln har fått all tänkbar omvårdnad så här inför det stora äventyret.

– Vi har gått igenom stötdämpare, bytt bromsar vajrar, delar till drivningen, man vill ju inte bryta för en skitsak, säger Melker som är laddad för uppgiften.

Den fem sträckor långa banan kommer att innehålla allt. Lera, vatten, sten och kyla, och dessutom massor av publik som väntas till Eskilstuna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!