En del personer har hört av sig till tidningen efter vår publicering. En av dem är den som gjort polisanmälan efter att ha blivit vittne till händelsen som ska ha skett i samband med en ligamatch i juni. Anmälaren, som alltså inte är samma person som säger sig ha blivit utsatt, ifrågasätter klubbens agerande.
– Jag har sedan händelsen varit besviken på att Smederna inte agerat mer skyndsamt. Det tog nästan två månader innan de ens lyfte luren för att höra hur den utsatta mådde, och då var det endast för att de fick veta att incidenten blivit anmäld till Svemo. Men det är provocerande att läsa ordförande säga att det är ”jättetråkigt att sådana här saker händer, att man blir osams på det här sättet”. De får det att kännas som att de inte tar det på allvar, utan som att det är en anklagelse som någon slängt ur sig för att man blivit sur på någon, säger anmälaren.
– Vi funktionärer blev ålagda att gå en utbildning i klubbens värdegrundsarbete eftersom Smederna får bidrag från kommunen för det, annars skulle vi inte få arbeta som funktionärer under säsongen. En utbildning som delar av styrelsen närvarade under och dessutom delvis höll i själva. När sedan en sådan här händelse sker, och vi agerar som de lärt oss under den här utbildningen, visar klubben undfallenhet och vill inte agera.
Anmälaren fortsätter:
– Redan samma kväll som händelsen skedde informerade vi styrelsen kring vad som hänt. Jag har förstått utifrån flera instanser att klubben inte bara hade kunnat, utan borde, ha agerat även om det inte fanns en polisanmälan. Det är även så att de själva kunde ha gjort en anmälan för att få saken utredd. För vad är det egentligen som ändras efter att en polisanmälan har gjorts? Spångberg säger att de inte kan agera så länge det är ord mot ord, men det är det väl fortfarande, även om det gjorts en anmälan? Skillnaden är bara att polisen, som faktiskt arbetar med sådana här saker, får chansen att utreda vad som verkligen hänt. Det finns en oro för att fler sådana här incidenter ska ske och det är uppenbart att Smederna behöver hjälp och stöd i hur de så snabbt som möjligt och på bästa sätt ska agera när något sådant här händer.
Under tisdagen kontaktade tidningen Smedernas ordförande Tobias Spångberg och undrade hur han ser på kritiken som nu riktas mot bland annat klubbens agerande i den aktuella händelsen.
– Eftersom det är en pågående polisutredning och med hänsyn till de inblandade personerna vill jag inte kommentera ytterligare just nu, säger Spångberg.
För några år sedan fick Smederna hantera en liknande incident. Den gången avgjordes ärendet i rätten och den då anklagade personen friades.
I klubbens värdegrund står det bland annat: "Idrottsrörelsen ska vara en plats där alla känner sig trygga och där inga former av sexuella övergrepp är accepterade under några omständigheter".
Vidare går att läsa: "Med sexuella övergrepp avses samtliga sexualbrott som återfinns i brottsbalken (1962:700) som till exempel våldtäkt, sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande. Ett övergrepp kan även bestå i att någon skickar eller uppmanar till att få eller skicka oönskade bilder på intima kroppsdelar till någon annan. Det kan också vara att via mail, sms eller sociala medier skicka eller visa upp innehåll av sexuell karaktär. För att det ska klassas som sexuella trakasserier behöver handlingen vara av sexuell karaktär. Exempelvis oönskad beröring eller kommentarer med sexuell anspelning. Att arbeta förebyggande är A och O. Du ska alltid anmäla misstankar om sexuella övergrepp till polisen, så att dessa hanteras inom ramen för svensk lagstiftning".