Magnus Gisslén, som även är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska Akademin, följde Eskilstunasonen Perseus Karlströms framfart på Paris gator.
– Det var tråkigt. Han såg stark ut i början, säger statsepidemiologen.
Men det tog stopp för Perseus Karlström i OS. Uppladdningen, som innehöll både covid-19 och ett annat virus, såg ut att sätta sina spår. Själv tyckte han att kroppen inte svarade som den borde göra.
– Ska man prestera på världsnivå kan en liten påverkan på prestationsförmågan få väldigt stora konsekvenser. Man måste prestera på topp och det är en enorm påfrestning på kroppen, säger Magnus Gisslén.
I flera veckor efter en infektion kan sviterna av den finnas kvar. Prestationsförmågan dras ned, konditionen försämras och sedan tar det tid att bygga upp allt igen.
Under en pågående infektion kan man pressa kroppen för mycket, men efter en genomgången infektion är det vanligtvis prestationsförmågan som påverkas, menar statsepidemiologen.
Så Perseus Karlström riskerade i alla fall ingenting?
– Jag har inte någon insikt i hur han mådde eller när han hade virusen. Har man en akut infektion eller feber och det kan finnas risk för påverkan på hjärtmuskeln, då ska man inte anstränga sig. Men läkarna och övriga teamet runt elitidrottarna brukar ha bra koll och riskerar inte idrottarnas hälsa, säger Magnus Gisslén.
Perseus Karlström slutade på 21:a plats i OS i franska Paris.