E-sporten Counter-strike har, likt andra sporter, fått ställa om under pandemin. Counter-strikelag har behövt spela hemifrån i onlineturneringar, istället för att spela i turneringar runtom hela världen.
Så har det också blivit för Eskilstunakillen Maikil Selim, vars alias i spelet är "Golden", och hans fyra svenska lagkamrater i Fnatic.
En av de största skillnaderna nu jämfört med innan pandemin för hans del är att det känns lite instängt nu när lagen är tvungna att spela hemifrån.
– Det är lätt att bli för bekväm nu, då man inte alls får samma adrenalinkick som när matcherna spelas inför en stor publik med tusentals människor.
Fnatic har under sommaren och hösten sjunkit från första till trettonde plats i världsrankingen. Laget avslutade dock året starkt med två pallplatser.
– Vi anpassade oss helt enkelt inte snabbt nog till de nya omständigheterna, men är på rätt spår och har gjort stora förbättringar sedan i somras. Jag ser glimtar av hur laget spelade i våras, men vi står inför en tuff utmaning 2021.
Fnatic har långa träningsdagar – mellan nio och tio timmar långa. Maikil Selim berättar att en vanlig dag brukar börja med att han förbereder dagen och vad de ska göra. Det tar ungefär två timmar. Sedan så tränar de i sex timmar.
Träningen innebär exempelvis att man testar nya strategier och spelar träningsmatcher mot andra lag. Efter det har laget en timmes utvärdering där de går igenom dagen och vad som gick bra eller mindre bra.
Förutom den ordinarie tränaren så har de även en mental coach som hjälper dem att ha en öppen dialog med varandra och som ser till att konstruktiv kritik ges på ett bra sätt – något som är a och o i en lagsport.
Att Maikil Selim är en hårt arbetande elitidrottare råder det ingen tvekan om. Det blir särskilt tydligt när han berättar om hur han nådde till Counter-strikes toppskikt.
– Jag har jobbat väldigt hårt för att nå mitt mål, och det har krävts en hel del uppoffringar, säger han.
– När jag bestämde mig för att bli proffs så gav jag allt. Jag slutade mitt jobb och köpte en dator och skrev ett schema för vad jag skulle göra varje dag för att nå mitt mål. Det tog ungefär ett och ett halvt år, och under den tiden träffade jag mina vänner max fyra-sex gånger.
Han berättar att han bor kvar i Eskilstuna då det är viktigt för honom att vara nära sin familj och sina vänner.
– Man behöver ha en balans, det kan inte bara vara spelande.
Det hårda arbetet har lönat sig för Maikil Selim och Fnatic. Efter flera års hårt arbete kan han nu livnära sig på sin sport, och spelarna får både månadslön och prispengar. Exempelvis vann laget 100 000 dollar för sin insats i turneringen Flashpoint säsong 2. Det är dock inte pengarna som driver honom. Han berättar att det istället är tävlingslusten och viljan att bli bäst som är den stora drivkraften.
Maikil Selim har även en del att säga om e-sportens status i Sverige. Enligt honom kan Sverige ta lärdom av exempelvis Danmark.
– E-sport är inte lika accepterat i Sverige som i Danmark. När vi spelade en turnering där kom deras statsminister och höll tal.
– Sverige kan göra mycket mer för att uppmuntra den yngre generationens spelare. Det är viktigt att kunna få spelarna att känna sig bekväma med att se e-sport som en legitim karriärmöjlighet.