Som 15-åring var hon med och tog SM-guld i futsal med Eskilstuna Uniteds F17-lag men jämfört med sina lagkamrater valde Hanna Lodin en helt annan väg.
Till skillnad mot Elin Rombing, Cajsa Åkerberg och Sofia Paulsson och de andra som satsade vidare mot elitfotbollen snöade Hanna i stället in på en vintersport.
– Jag har alltid varit uthållig men långt ifrån bäst när det kommer till teknik. Jag kommer ihåg att jag testade alla positioner i fotbollslaget men efter en korsbandsskada som innebar två operationer gjorde jag ett aktivt val och fotbollen blev lidande, säger Hanna Lodin som numera hunnit bli 26 år.
Nu kan hon – och alla i hennes omgivning – intyga att valet som gjordes var rätt.
Som långloppsåkare är Tunaforsstjärnan inne på sin tredje säsong i Ski Classics med målet att nå toppen i världens tuffaste tour på skidor.
Sedan säsongen inleddes på touren, som totalt består av fjorton prestigefyllda lopp i sex länder, har hon inte varit sämre än nia. För Hanna, som numera tävlar för Team Engcon, kom hennes främsta framgång för tre veckor sedan när hon blev trea i tjeckiska Jizerská Padesátka. Och i skrivande stund ligger Hanna dessutom fyra i den totala världscupen, som andra svenska bakom Tjejvasans vinnare Jenny Larsson och ledande norskan och klubbkompisen Anikken Gjerde Alnaes.
Samtidigt har Hanna Lodin ett stadigt grepp om ungdomsvästens förstaplats – för tävlande upp till 26 år.
– Även om jag går för att ta hem segern i den unga klassen är det ändå totalen som är mest intressant för mig. Det är den jag vill vinna, säger Hanna och tackar sina föräldrar för att det blev full satsning på en "snorsport" som hon själv kallar det.
– Är du från Eskilstuna är det långt ifrån en självklarhet att man ska tävla på skidor men både mamma och pappa har åkt Vasaloppet. Det där med att åka skidor har alltid funnits med i släkten.
Det var just i samband med Vasaloppets öppna spår 2019 som Hanna fattade beslutet som hon aldrig ångrat.
– Jag kom ihåg att jag var sju minuter före tvåan i mål i min klass och tänkte: "Shit, det här kanske är det jag ska satsa på". Det var även samma år som Frida Karlsson körde sitt första senior-VM som junior. Vi är lika gamla och jag tror faktiskt att det var hon som inspirerade mig att gå i samma linje.
Har du sagt det till Frida någon gång?
– Nej, och jag har faktiskt aldrig träffat henne. Jag har varit på någon träning i Östersund med Ebba Andersson men får jag chansen att träffa Frida ska jag faktiskt säga att det var hon som gjorde att jag började satsa på skidor.
Sagt och gjort.
I kombination med civilingenjörsstudier i Umeå har Hanna Lodin sedan 2020 kunnat lägga stort fokus på skidåkningen.
Med runt 1 000 träningstimmar det senaste året där en tredjedel av alla dagar spenderats tillsammans med Team Engcon – både i Sverige och utomlands – har framgångarna avlöst varandra.
– Vi är åtta åkare som reser ihop runt 100 dagar om året. Vi sporrar och höjer varandra. Många pratar mycket om nationer men det blir inte den rivaliteten mellan lagen men vi är kompisar på ett helt annat sätt och alla känner att man har en helt annan tillhörighet.
– Jag ingår i ett av dem sju största teamen på touren och vi har väldigt bra förutsättningar. I huvudsak är det teamet som stöttar mig ekonomiskt och utöver det har jag ett elitidrottsavtal som gör det möjligt att kombinera elitidrott med studier. Jag kan skjuta upp tentor och under vissa perioder läsa på lite lägre fart, så det är väldigt förmånligt. Men trots det kan jag inte leva helt på min sport.
På söndag väntar den tionde deltävlingen av Ski Classics då Vasaloppet mellan Sälen och Mora avgörs.
Av de tävlingar på touren som ger mest prispengar är Vasaloppet den självklara ettan och förra året gav en segercheck totalt 100 000 kronor.
– Under de andra loppen i Ski Classics är det annars standard att en vinst ger 50 000 kronor och sedan nedåt för de sex bästa i loppet. Men sedan kan det såklart bli mer, beroende på om du vinner totalen i respektive klass för där ligger det också prispengar, säger hon med ett brett leende.
Under de två senaste årens resultat i Vasaloppet har hon förbättrat sig från en niondeplats till en sjätteplats – nu är målsättningen att nå pallen.
– När jag tittar på det där podiet är det egentligen inte tredjeplatsen jag vill åt utan den översta hyllan. Vasaloppet är det största av alla lopp men en pallplats är kanske det realistiska målet. För mig är tiden totalt ointressant, det är placeringen som är det viktiga.
Hur laddar du inför Vasaloppet?
– Tjejvasan förra helgen var det riktigt hårda passet inför söndagens lopp. Jag tränade fram till i onsdags och sedan har jag trappat ned och börjat ladda rejält.
Är det något utövarna inom sporten vanligtvis inte snackar om?
– Speciellt när loppen håller på så länge som fyra timmar så är det ju det med "toabesöken". Många herrar kanske kan lösa det smidigt på vägen. Vissa löser det faktiskt med kateter. Men som tjej får man bara acceptera att, antingen håller man igen eller så får man kissa på sig och det är kanske inte det charmigaste. Men om det skulle hända undviker man i varje fall att ha en skoter framför eller bakom sig, säger hon och skrattar.
Hur störande är det att ha en skoter och en kameraman så nära i spåret?
– Det beror helt på vad det är för förhållanden runt omkring. Ibland är de väldigt nära men oftast brukar tv-teamet sköta det väldigt snyggt. Man får vifta bort dem om de är för nära, för det är ju viktigt att de får bra tv-bilder. Men eftersom jag inte varit bäst och legat i täten så har jag heller inte blivit filmad lika många gånger.
Även om skidsäsongen är långt ifrån över närmar sig Hanna Lodin slutet av sin utbildning på Umeå universitet. Till sommarn väntar en flytt tillbaka till Eskilstuna.
– Jag och min sambo Linus (Jansson) har köpt lägenhet i centrala Eskilstuna och flytten sker redan i maj så jag hoppas att jag ska kunna vara med och stötta Tunafors på ett helt annat sätt i fortsättningen. Klubben betyder väldigt mycket för mig och som tjej hoppas att jag att jag kan vara med och inspirera alla ungdomar.